75% індустріального поголів’я свиней — у великих промислових господарствах

0

Коло промислових виробників свинини продовжує звужуватись. У великих промислових свиногосподарствах утримують 75% індустріального поголів’я свиней.

Про це повідомляють в Асоціації «Свинарі України», посилаючись на дані Державної служби статистики України.

Станом на початок 2020 року, 3,3 млн голів промислових свиней в Україні утримували 1,55 тис. сільськогосподарських підприємств, що на 178 (10,3%) підприємств менше ніж у минулому році.  Як зазначають в Асоціації, темп «звуження» галузі відповідає середнім за п’ятиріччя, однак у кількісному вираженні таке скорочення є найменшим за останні роки.

«Найвразливішою категорією операторів галузі залишаються підприємства з загальним поголів’ям менше 500 свиней, — розповідає керівниця аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська. — Так, за останні два роки зменшилась не тільки кількість таких свиногосподарств, а й питома вага таких виробників на ринку: якщо на початку 2018-го вони утримували 5% промислового поголів’я свиней, то на початку цього року цей показник склав 3%. При цьому, «стрижнем» промислового виробництва свинини залишаються оператори, що утримують від 5 тис. свиней, у яких сконцентровано майже ¾ індустріального поголів’я таких тварин. Приємно відзначити, що число свиногосподарств у цій «ваговій категорії» за рік збільшилося на 7 підприємств: так, половина підприємств, які цьогоріч вибули з групи 1-5 тис. свиней, наростили поголів’я та приєдналися до когорти потужніших виробників».

Галузеві аналітики також висловлюють обережні сподівання на поступову реабілітацію галузі. Вони відзначають, що загальна чисельність промислового поголів’я станом на початок травня дещо скоротила відрив від минулорічної чисельності – до 4,2% проти 5,1% місяцем раніше, а також демонструє незначний приріст з початку року – на 61,2 тис. гол. (1,9%).