Український соняшниковий концентрат “Проглот” завойовує міжнародні ринки

0

У 2019 завод “Потоки” спільно з українськими вченими винайшов соняшниковий концентрат “Проглот”, який використовують для відгодівлі птахів, дрібної і великої рогатої худоби, кроликів і риб.

Про це повідомляє  ГО “Ukrainian Green Power”.

Продукт має високий вміст білка – 48%, що дозволяє повністю замінити в раціоні тварин соєвий шрот.

Інноваційним українським продуктом зацікавилися великі світові виробники комбікормів. “Потоки” вже зробили великі поставки соняшникового концентрату в Польщу, Туреччину та Білорусь. Нині ведуться переговори з замовниками з Греції, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану.

Технологія виробництва українського концентрату “Проглот” грунтується на низькотемпературній екстракції з максимальним віддаленням лушпиння. Вона дозволяє досягти високого коефіцієнту засвоюваності білка – 90,6% і високої валової енергії – 19,7 МДж/кг.
“Замовники з країн з високорозвиненим сільським господарством швидко оцінили властивості концентрату й усвідомили, що за соняшниковим білковим концентратом – майбутнє тваринництва. Дослідження показали, що український концентрат “Проглот” при відгодівлі тварин і птиці дозволяє збільшити приріст їх живої маси на 8%. А якщо застосовувати його в комбікормі курей-бройлерів, то цикл їх вирощування зменшується з 42 до 38 днів. А це значно економить кошти виробників “, – зазначив керівник відділу продажів Роман Грищенко.

Наразі концентрат “Проглот” досліджують в інституті Schothorst Feed Research у Нідерландах, який розробляє рецептури відгодівлі худоби для всього світу. Незабаром будуть отримані результати досліджень і рецептури, які відкриють перед українським продуктом нові можливості на міжнародному ринку.

“Ми бачимо великий інтерес до соняшникового концентрату за кордоном, але націлені популяризувати “Проглот” і в Україні. Адже він дійсно вигідний для виробника, і не шкодить здоров’ю тварин, а в кінцевому підсумку – і людині, що вживає їх м’ясо в їжу. Наша глобальна мета – розвиток культури здорового харчування в Україні”, – розповів директор заводу “Потоки” Євген Яровий.