За зростанням цін на ринку фруктів та ягід України лідирує виноград

0

У січні 2020 року на українському ринку свіжих фруктів найбільше здорожчав виноград. Від середини цього місяця ціни на його сорт «Кишмиш» зросли в 1,5 раза.

Про це повідомляють у департаменті «Аналітика» гуртового ринку «Шувар», пише agroportal.ua.

«Зростання ціни в січні — звичайна ситуація для ринку винограду, при цьому попит на виноград цього сезону помітно збільшився. Підтвердженням цієї інформації є офіційні дані зовнішньої торгівлі, які свідчать про те, що в цьому сезоні Україна вже імпортувала в 1,5 раза більше винограду, ніж рік тому», — йдеться у повідомленні.

Керівниця департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман зазначила, що зростання імпорту винограду в цьому сезоні було зафіксоване як у зимовий період, так і в сезон збирання власного врожаю. Таким чином, зовнішні поставки майже в 2 рази збільшили обсяги.

«Обсяг імпорту в першій половині сезону є рекордним принаймні за останні 5 років. Іншими словами, споживання винограду в країні збільшується — це чудова можливість для українських фермерів, якою поки що користуються імпортери», — сказала експертка.

Станом на 22 січня 2020 року в терміналі «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар» столовий виноград пропонують по 60-67 грн/кг (2,31-2,58 €/кг). Рік тому виноград теж почав дорожчати з середини січня, і тенденція до зростання зберігалась до кінця зими. У цьому сезоні виноград на «Шуварі» пропонують щонайменше на 10% дешевше, ніж у минулому році. Оператори ринку пов’язують це із зростанням обсягів імпорту.

Туреччина є головним постачальником винограду до України. З неї завозять до 80% усього винограду.