Культура сорго має низку фізіологічних та біологічних особливостей, які впливають на технологію збирання врожаю та безпосередньо на якість зібраної продукції, як-от:
- Природна кущистість сорго, що залежить від особливостей гібрида, густоти стояння рослин, а також ширини міжрядь, сприяє нерівномірності достигання волотей на основних пагонах і так званих підгонах. Зазвичай якщо на основних пагонах зерно вже готове до прямого комбайнування і має вологість 16–17%, то на підгонах вологість може становити 23–25% і вище.
- За достатніх запасів вологи в нижніх шарах ґрунту листостеблова маса сорго залишається зеленою до морозів.
- Зерно сорго має високу гігроскопічність, тому потребує збирання в суху погоду, ретельного очищення від рослинних решток та швидкого досушування.
Важливо! Фізіологічна зрілість сорго настає за вологості зерна 30%, але врожай починають збирати за вологості 22% і нижче. За даними Кооперативної дорадчої служби сільськогосподарського коледжу університету Кентуккі (США), найменші втрати врожаю – 8,7% – отримують під час збирання зерна з вологістю 20%. За вологості 30% втрати врожаю становлять 11,7%, а за 10% – 16,3% відповідно.
Зернове сорго збирають зерновими комбайнами, зменшуючи число обертів барабана до 500–600 за 1 хвилину. Висоту жатки регулюють таким чином, щоб у бункер потрапляло якомога менше листостеблової маси, яка і збільшує вологість зерна.
Враховуючи високий потенціал цукрових та сорго-суданкових гібридів за врожайністю, силосну масу збирають потужними кормовими комбайнами.
Збирання прямим комбайнуванням зернового сорго починають, коли вологість зерна сягає 22% і нижче. Якщо вологість зерна вища зазначеної, доцільно провести десикацію посівів. Враховуючи гігроскопічність зерна сорго, тобто його здатність легко відновлювати втрачену вологу під впливом підвищеної вологості повітря, проведення десикації планують в оптимальні для цього строки, що забезпечує її ефективність.
Десикацію посівів починають за вологості зерна, що не перевищує 35%, використовуючи для цього препарат Реглон Супер (4 л/га) у комбінації з сурфактантом Сайд Кік ІІ (0,3%). Зерно вищої вологості після десикації стає плюсклим та має низьку масу тисячі насінин. Після обмолоту зібране зерно досушують та зберігають за вологості 14–17%.
Увага! За застосування в якості десикантів системних препаратів на основі солей гліфосатів, урожай збирають у стислі строки, позаяк посіви можуть вилягати.
Після обмолочування визначають вологість зерна. Якщо вона вища 18–20%, зерно сорго обов’язково досушують на сонці або у спеціальних сушарках за температури 35–40°С протягом 40–45 хв. Без досушування вологе зерно через декілька годин самозігрівається і різко втрачає технологічні та посівні якості. Для сушіння зерна сорго використовують ті самі сушарки, що й для кукурудзи, але завдяки тому, що воно дрібніше й щільно прилягає одне до одного, створюючи вищий опір повітрю, зерно сорго потребує тривалішого часу впливу.
В Україні діє стандарт ДСТУ 4962:2008 «Сорго. Технічні умови», за яким елеватори приймають зерно сорго за вологості від 13,5 до 14%, зі сміттєвою домішкою від 2 до 3% і олійною домішкою не більше 7%.
Очищене зерно найкраще зберігати в чистому, прохолодному і сухому місці за відносної вологості повітря не більше ніж 65% та температури близько 21°С. За таких умов рівноважна вологість зерна становитиме 13,2%. За цієї ж вологості повітря, але за зниження температури до -1°С, вологість зерна зростає до 14%.
Для забезпечення оптимальних умов зберігання зерна сорго показники вологості та температури повітря контролюють раз на 2 тижні.
Важливо! Не зволікайте зі збиранням урожаю! Хоча сорго стійке до обсипання, пізні строки збирання негативно впливають на кількість та якість зібраного зерна. Це призводить до втрат від мишоподібних гризунів та значного погіршення його якості. За перестоювання на стеблі зерно пліснявіє, а деякі гібриди стають схильні до вилягання.
Рівноважна вологість (% абсолютної вологості) зерна сорго на різних рівнях температури і відносної вологості
(Джерело: Кооперативна дорадча служба сільськогосподарського коледжу університету Кентуккі, за матеріалами Американської Асоціації Сільськогосподарських Інженерів і Біологів (ASABE), 2001)
Температура, °С | Відносна вологість повітря, % | ||||||||||
10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 65 | 70 | 80 | 90 | ||
-1,1 | 6,6 | 8,4 | 9,7 | 11 | 12,1 | 13,3 | 14,0 | 14,7 | 16,3 | 18,6 | |
4,4 | 6,5 | 8,2 | 9,6 | 10,8 | 11,9 | 13,1 | 13,8 | 14,5 | 16.1 | 18,4 | |
10 | 6,3 | 8,0 | 9,4 | 10,6 | 11,7 | 12,9 | 13,6 | 14,3 | 15,9 | 18,2 | |
15,5 | 6,2 | 7,9 | 9,2 | 10,4 | 11,5 | 12,7 | 13,4 | 14,1 | 15,7 | 18,0 | |
21,1 | 6,0 | 7,7 | 9,0 | 10,2 | 11,4 | 12,6 | 13,2 | 13,9 | 15,5 | 17,8 | |
26,6 | 5,9 | 7,6 | 8,9 | 10,1 | 11,2 | 12,4 | 13,0 | 13,7 | 15,3 | 17,6 | |
32,2 | 5,7 | 7,4 | 8,7 | 9,9 | 11,0 | 12,2 | 12,9 | 13,5 | 15,1 | 17,4 | |
48,8 | 5,6 | 7,3 | 8,6 | 9,8 | 10,9 | 12,1 | 12,7 | 13,4 | 14,9 | 17,2 | |