У 2020 році Україна оновила абсолютний рекорд за обсягами експорту м’яса птиці, поставивши закордон 431 тис. тонн цієї продукції. Водночас виручка від її продажів скоротилась, склавши 555 млн дол. США.
Про це сказав заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, повідомляє прес-служба установи.
“2020 року не вдалося продовжити позитивну тенденцію збільшення експорту м’яса та субпродуктів. Минулого року вартість експорту продукції м’ясної групи зменшилася проти показників 2019 року на 8 % і становила 652 млн дол. США. Причинами цього стали зниження цін на українську курятину за рубежем та загальне зменшення обсягів експорту яловичини” – зазначив експерт.
За його словами, у 2020 році найбільше вітчизняної м’ясопродукції було вивезено до країн Близького Сходу, Євросоюзу та СНД. При цьому частка країн ЄС у вартісному вимірі склала 20 %.
Характерною рисою 2020 року стала зміна лідера у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняного м’яса. Нідерланди, які з 2017 року очолювали топ-10, поступилися Саудівській Аравії. Ця близькосхідна країна закуповує в Україні виключно м’ясо птиці, і у 2020 році експорт українського м’яса птиці до Саудівської Аравії сягнув 83 тис. тонн на суму 136 млн дол. США. Торік ця країна збільшила свою частку закупівель до 20,9 % проти 13,5 % у 2019 році. Також значними є частки Нідерландів (13,9%), Об’єднаних Арабських Еміратів (8,3 %), Білорусі (6,1 %), Азербайджану (5,2 %) та Казахстану (4,1 %). Загалом ці країни акумулювали близько 59 % від продажів Україною м’яса на глобальному ринку.
“У 2020 році українські експортери двічі стикалися з заборонами поставок курятини до Європейського Союзу та низки інших країн, тому потенціал її продажів на міжнародних ринках, незважаючи на рекорд, був використаний не повністю” – підсумував Микола Пугачов.