Пакування овочів і фруктів є неефективним захистом від коронавірусу

0

Розфасовка фруктів і овочів в одноразові пакети не має доведеної ефективності в умовах поширення коронавіруса.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

«Через рішення місцевих органів багато магазинів щодня фасують овочі та фрукти в одноразові пакети, хоча на державному рівні не встановлено жодних вимог щодо обов’язкової фасування продуктів харчування, які не споживаються безпосередньо на місці. У такій упаковці фрукти і овочі швидше псуються, до того ж, для вірусів створюється більш сприятливе середовище», — зазначають у повідомленні асоціації.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, фрукти — непридатне середовище для виживання вірусу. Ніяких даних про передачу вірусу через фрукти поки немає. Їх необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.

«Таким чином, рішення окремих міст провокують збільшення відходів у вигляді пакетів, що згубно впливає на навколишнє середовище. Це також призводить до зростання ціни на продукцію через додаткових витрат на матеріали і робочий час продавців, прискорює псування продукції, збільшує кількість незадоволених клієнтів, які також не розуміють необхідності таких заходів», — прокоментувала ситуацію керівниця FMCG напрямку ЄБА Крістіна Лініченко.

Асоціація закликає уточнити способи реалізації овочів і фруктів у відповідних рішеннях обласних комісій і місцевих рад. У ЄБА вважають, що необхідно дозволити продаж нефасованих (вагових) овочів і фруктів продавцями чи покупцями шляхом самообслуговування за умови дотримання базових рекомендацій з безпеки.