Не давайте рубцю корови перекислюватися!

0

Андреас Штайнвіддер, др., проф.,науково-дослідницький центр «Раумберг-Гумпенштайн» (Австрія)

Перекислення рубця (ацидоз) часто спричинюють зашвидкий перехід тварини на інший раціон та зависокий вміст концкормів у ньому. Досліди підтверджують: що менше концентратів, то краще!

Показник рН рубця за належної годівлі жуйних перебуває у слабо-кислих межах: між 6,8 та 6,2.Підгострий ацидоз рубця (SARA) виникає тоді, коли рН рубця впродовж декількох годин за добу падає нижче 5,8 –5,2. Дані досліджень показують, що ризик перекислення рубця різниться в кожної тварини. І тут важливу роль відіграє індивідуальна здатність організму корови засвоювати кислоти стінками рубця. Тварини із високим «обсягом засвоювання кислот» під час дослідів мали низький рівень ризику розвитку ацидозу. Проведені раніше дослідження також довели особливий вплив довжини ворсинок рубця для засвоєння бродильних кислот.

Граничні показники вуглеводів

Повільний перехід на інший вид раціону дуже важливий для збереження здорової мікрофлори рубця та його слизової, підтримки їхнього стабільного балансу в рубці. У високопродуктивних стадах роль стабілізатора в рубці відіграють молочнокислі бактерії, однак саме їхнє відновлення потребує багато часу. У сухостійний період довжина ворсинок рубця зменшується, проте в останню фазу періоду – до початку лактації – вони мають знову відрости. Дослідники встановили, що за північноамериканськими умовами годівлі, навпаки, відбувається відносно незначне зменшення ворсинок рубця у сухостійний період. Однак вони зауважують, що збереження високого рівня споживання корму під час отелення залишається надзвичайно важливим чинником. Ворсинки рубця та їхня здатність засвоювати кислоти можуть доволі різко реагувати на короткострокову нестачу певних речовин. Фахівці рекомендують не перевищувати максимальні показники вмісту таких речовин у раціоні, як-от: крохмалю – 28%, цукру – 6 та неструктурних вуглеводів (НСВ) – 35–40% у лактаційний період. І особливо ретельно слідкувати за використанням швидкорозщеплюваних вуглеводів (цукор, швидкорозщеплюваний крохмаль).

Структура основного корму, як буфер для рубця

Ефективним засобом проти SARA є достатня кількість основного корму в раціоні. Щонайменше 19–21% раціону має містити структурні вуглеводи основного корму (НДК). Адже корм із належною структурою підвищує активність жуйки, зменшує кількість поживних речовин у кожній спожитій порції корму, знижує швидкість поїдання та позитивно впливає на засвоєння концкормів. Якщо перевіряти структуру основного корму пенсільванськими ситами, то щонайменше 60% корму має залишатися на ситі 1 і 2 (тобто частки завдовжки більше 8 мм). А щоб тварини не сортували корм повнозмішаного раціону, у верхньому ситі (понад 1,9 мм) його має бути не більше 15%. За використання бікарбонату натрію (соди) рекомендовано додавати його в обмеженій кількості та за можливістю збільшуючи його вміст поступово, щоб не спричинити зменшення споживання корму. На 1 кг СР можна додати максимум 0,5–0,75% бікарбонату натрію, що відповідає 0,2–0,3% у раціоні з 40% СР. За такої обмеженої кількості використання бікарбонату негативного ефекту не буде. Сода приблизно відповідає тій кількості буферної речовини, яка з’являється через годину жуйки, або із додатковими 0,5–0,75 кг концкорму.

У високопродуктивних стадах до початку лактації орієнтуватися на граничні показники лише здорових корів або середнього по стадуне варто. Якщо немає змоги годувати кожну корову індивідуально, слід орієнтуватися на тварин із групи ризику і встановити великий діапазон показника.