MAS SEEDS: Шлях елітної генетики від невеликого французького регіону до виходу на міжнародний ринок

0

Ірина Корчагіна, Agroexpert (Франція-Україна)

Під час поїздки переможців конкурсу «Кращий молодий агроном» 2016 та 2017 років ми відвідали насіннєву компанію MAS SEEDS та оглянули її найбільший насіннєвий завод.

За свою більш ніж 80-річну історію кооперативна група MAЇSADOUR з регіонального зернотрейдингового кооперативу вийшла на міжнародний рівень завдяки своєму насіннєвому бізнесу  компанії MAS SEEDS, більше відомою за попередньою назвою MAЇSADOUR Semences. Річний обіг кооперативної групи MAЇSADOUR складає 1,5 млрд євро, з яких 140 млн євро генерується насіннєвою компанією MAS SEEDS. Понад 80% торгового обороту MAS SEEDS формується за рахунок міжнародної діяльності за межами Франції.

Зерновий кооператив «Ланд»

Жан-Фредерік Кюні, директор з виробництва насіння для європейської частини, розповів про історію компанії. Насіннєва компанія MAS SEEDS є частиною кооперативної групи MAЇSADOUR, який був заснований в 1936 р. у період активного створення кооперативів у Франції. Початковим у роботі кооперативу був трейдинговий напрям діяльності з формування великих об’єднаних партій зерна для подальшого продажу. Перший кооператив на той час покривав невеличку територію. В адміністративному районі Ланд в той час працювало 3–4 кооперативи, які надалі об’єдналися навколо одного найбільшого. У такому вигляді він діяв до 70-х років минулого століття і називався «Зерновий кооператив Ланд». Потім було рішення взяти назву MAЇSADOUR («Маїсадур»), за назвою основної вирощуваної у регіоні культури кукурудзи – маїс, і Aдур – назва річки в регіоні.

 

Власна селекція та розвиток експорту

Після Другої світової війни кооператив MAЇSADOUR почав виробляти насіння кукурудзи на базі батьківських ліній американської селекції, наданих Франції у рамках плану Маршала – плану допомоги відбудови Європи. Надалі французький агрономічний Інститут вирішив створювати власні батьківські лінії та гібриди кукурудзи, які були краще адаптовані до місцевих умов. Це насіння кооператив виробляв та розповсюджував серед фермерів Ланду кілька десятків років. Власною селекцією та виробництвом власного насіння під маркою MAЇSADOUR Semences кооператив почав займатися в 70-х роках 20-го сторіччя . Географія продажів насіння спочатку розширилася в південно-західній частині Франції, потім поступово розповсюдилася на територію всієї Франції та сусідніх європейських країн. Наприкінці 90-х років компанія MAISADOUR Semences почала відкривати філії й купувати інші насіннєві компанії у Німеччині, Іспанії. Водночас розпочалися перші точкові продажі насіння в Україні, Росії, Білорусі. У період із 90-х до початку 2000-х основними експортними країнами MAISADOUR Semences були країни ЄС (на той час 15 країн), зокрема країни Бенілюксу, Італія, Іспанія. Тобто із компанії національного рівня MAS SEEDS поступового перетворились на експорторієнтовану, частка експорту в якій становила близько 50%.

2003–2006 рр. стали дуже важливими для компанії. ЄС поповнився новими членами: країнами Центральної Європи: Польщею, Угорщиною, Румунією в яких MAЇSADOUR Semences почав відкривати філії компанії. У 2007 році відкрили філію в Україні, у 2008 – у Росії, у 2009 – у Туреччині. Завдяки цьому компанія збільшила експортну та виробничу частку до приблизно 80%. Нині компанія вирощує та виробляє насіння в Франції, Іспанії, Україні, Угорщині та Туреччині. Наразі площі під виробничими посівами компанії становлять 20–22 тис. га, про що розповів Жан-Фредерік Кюні. Із них 10 тис. га – кукурудзи, 7 тис. га – соняшнику, 1,5 тис. га – ріпаку, 1 тис. га – зернові колосові (для Іспанії). Останні 2–3 роки портфоліо поповнили кормовими культурами, зокрема люцерною. До речі, площі під соняшником, засіяним насінням компанії в Європі становлять понад 700 тис. га і перевищують вирощувані обсяги кукурудзи, які тут культивують на 600 тис. га. Отож ребрендинг компанії на MAS SEEDS проведений в 2018 році є цілком зрозумілим з огляду на різноманіття портфоліо.

 

Наукова діяльність MAS SEEDS

Науково-дослідний відділ компанії MAS SEEDS має чіткі завдання щодо моніторингу, розвитку та впровадженні новітніх технологій та інноваційних методів в селекційній діяльності та дослідній роботі з генетичним матеріалом. Відділом керує Антуан Ґаяр. Також під його компетенцією перебуває лабораторія молекулярного маркування і селекційні теплиці . Науково-дослідна діяльність охоплює зернову та силосну кукурудзу, соняшник та ріпак. Для кожної культури мають по декілька селекційних програм у різних місцях, у різних країнах. Дослідницька робота полягає у створенні нових гібридів, що стійкі до хвороб, кліматичних та погодних стресів, високим вмістом олії. Багато випробувань проводять у країнах, де продають насіння компанії. Більша частина роботи відділу мсьє Ґаяра проходить у полях, аби віднайти рослини із найкращими характеристиками. Створенню нового сорту чи гібрида передує 8–10 років роботи. Антуан Ґаяр розповів, що для селекційної роботи лише польових схрещень недостатньо.

Дедалі більшого значення набуває робота з генетикою, для кожної рослини створюється так званий генетичний паспорт із основною генетичною інформацією. Це робота не замінює, а доповнює роботу селекціонерів. Таке поєднання дає змогу економити час. Науковці можуть вилучати невідповідні рослини ще до посіву їх у поле. Саме тому MAS SEEDS інвестував у створення спеціальної лабораторії: з генетичним маркуванням та генетичною паспортизацією. Лабораторія такого спрямування є лише у Франції, в Мон-де-Марсані, де розташований офіс компанії. В інших лабораторіях працюють із іншими методами та технологіями, в тому числі, для аналізу вмісту олії в соняшнику, рівня протеїнів, крохмалю в кукурудзі. Таке обладнання крім Франції є в лабораторіях компанії в Німеччині й Румунії, й до того ж скоро з’явиться в Україні. Водночас в Україні інтенсивно ведеться робота з вивчення вовчку соняшникового.

Насіннєвий завод

Під час візиту в компанію MAS SEEDS ми оглянули їхній найбільший і найстаріший насіннєвий завод. Загальна потужність насіннєвого заводу в Мон-де-Марсані становить 1,6 млн посівних одиниць кукурудзи та соняшнику на в рік, . До речі, другим за виробничими потужностями є насіннєвий завод в Україні, де щороку доробляють 1 млн посівних одиниць. MAS SEEDS має ще один насіннєвий завод в Іспанії потужністю 400 тис. посівних одиниць та один невеликий у Франції для доробки соняшнику.

На центральному насіннєвому заводі, який побудували у 60–70-х роках минулого століття, доробляють батьківські лінії та насіння гібридів F1 кукурудзи та соняшнику гібридів першого покоління. 60% обсягу виробництва на цьому заводі доробляють під маркою MAS SEEDS. Решту готують на замовлення для інших насіннєвих компаній, згідно з їхніми протоколами. Інтенсивна робота з кукурудзою триває з вересня по березень. «Технологія доробки насіння майже не змінювали з початку запуску роботи», – запевнив Жан-Фредерік Кюні. В той же час, Обладнання оновлювалось для оптимізації виробничого процесу та відповідності все більш вимогливим міжнародним стандартам та потребам ринку. Крім насіння та трейдингу, група компаній має напрям із продажу супутніх товарів для виробництва сільськогосподарської продукції; займається виробництвом та переробкою курятини й качиного м’яса для того, аби задіяти якомога більшу кількість виробничих ланок і мати дедалі більшу додану вартість.

ЗАЛИШТЕ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here