Ів Піке: Аграрні інновації в Україні з’являються раніше, ніж будь-де в Європі 

0

Ів Піке: Аграрні інновації в Україні з’являються раніше, ніж будь-де в Європі 

Спілкувалася Ірина Корчагіна, Agroexpert (Україна)

Бельгієць Ів Піке, агроном за освітою, керівник аграрного підрозділу Bayer в Україні має за плечима 25 років досвіду роботи в сільському господарстві та працював на багатьох посадах у компанії Bayer у різних країнах. Журналу Agroexpert енергійний топ-менеджер розповів про останні напрацювання компанії, чим відрізняється український ринок від європейського та пролив світло на те, коли завершиться об’єднання Bayer із Monsanto.

Серед тернопільського поля пан Піке гармонійно вписується в коло тамтешніх аграріїв: «Завжди радий найменшій можливості вибратися до землі», – посміхається і з однаковою невимушеністю спілкується з українськими фермерами про технології вирощування та розповідає про сорти бельгійського пива.

Із березня цього року Ви очолюєте Аграрний підрозділ компанії Bayer в Україні. Якими були Ваші очікування щодо нашої країни?

Усі мої сподівання стосовно України повністю справдились, адже до того я працював у країнах Східної Європи, отож жодних несподіванок не було. Україна – це рай для сільського господарства та вже сьогодні є справжньою меккою для іноземних фермерів, приміром, на наші українські АгроАрени нещодавно завітали британці, а незабаром ми ділитимемося досвідом роботи з болгарами.

Що є епіцентром роботи компанії Bayer?

Інновації. Наша мета – спільно із фермерами шукати успішні рішення для сільського господарства: яке насіння обрати, чи варто захищати насіння, чи потрібно застосовувати для догляду за посівами пестициди та які ліпше.

Які новинки цього року компанія пропонує українським аграріям?

Це ціла низка інноваційних продуктів. Як-от: Мовенто – мультисистемний препарат, інсектицид із акарицидною дією, який рухається як вниз, так і вгору рослиною. Приміром, на таких культурах, як соя абсолютно не потрібне спеціальне обладнання для нанесення цього препарату, головне, аби він потрапив на верхню частину рослини. Другий рік на ринку ми представляємо селективний гербіцид Челлендж для соняшнику та овочів, який уже оцінили українські аграрії. Ще одне нове рішення – протруйник Пончо Вотіво, що містить біологічну складову, завдяки якій корені рослини, зокрема кукурудзи, захищені від нематод і погодного стресу. Звісно, найостанніше рішення – технологія Конвізо Смарт, яку ми презентуємо спільно з компанією КВС для пролонгованого гербіцидного контролю цукрових буряків.

Як розвиватимуться інноваційні технології компанії Bayer у наступні 5 років?

Наше основне завдання – допомогти прогодувати світове населення, яке збільшиться на  3 млрд до 2050 року. Отже необхідно збільшення продовольчих ресурсів на 60%. Саме тому, ми хочемо забезпечити аграріям можливість виробляти більше продукції за меншого обсягу сільськогосподарських площ. Отож наша компанія працює над оптимізацією технологій сільського господарства, саме це визначає напрям розвитку наших інновацій. Уже нині завдяки технологіям цифрового сільського господарства фермер може визначити ділянки, які потребують внесення пестицидів, а які ні. Тобто завдяки цим технологіям ми водночас дбаємо про довкілля.

Чи відрізняються розробки, які Bayer пропонує європейським та українським фермерам?

Ба більше, я навіть скажу, що завдяки тому, що в Україні більше сільгоспугідь та ґрунт родючіший, ніж у Західній Європі, набагато важливіше розвивати найновіші технології і впроваджувати їх у першу чергу саме тут. В Україну інновації інколи приходять навіть раніше, ніж у інші розвинутіші країни Європи. Ми це знаємо за такими нашими інноваційним продуктам, як фунгіцид Пропульс, який був зареєстрований і застосовувався в Україні на декілька років раніше, ніж у країнах Західної Європи. Також Україна стала першою країною Європи, яка отримала реєстрацію на Пончо Вотіво, цей протруйник є номер один у Сполучених Штатах на кукурудзі.

Якою є частка Аграрного підрозділу України в загальному бізнесі компанії?

Україна є дуже важливою для нас і входить у 15-ку найважливіших ринків. Ми намагаємося відповідати індивідуальним потребам клієнта, фермера під час вирощування тієї чи іншої культури у конкретній країні. Оскільки проблематика ведення сільського господарства в Україні та, приміром, Німеччині відрізняється, ми пропонуємо завжди конкретні рішення для конкретних умов та потреб країни.

Якою, на Вашу думку, є різниця у веденні бізнесу в Україні та інших країнах Європи?

Найбільше Європа відрізняється від України тим, що там легше взаємодіяти з державними органами й інвестори почувають себе впевненіше, є розуміння щодо прийняття конкретних рішень у визначені періоди часу. В Україні ж нині запроваджують реформи, які, безумовно, потрібні, але наразі немає стабільності, що викликає деякі побоювання для інвесторів. Водночас, навіть попри це, в Україні завжди можна проводити конструктивний діалог і домовитися. Дуже хорошою особливістю є те, що завжди можна знайти спільне рішення й отримати сумісний корисний для всіх результат.

Які труднощі виникають у роботі з аграріями?

Ми працюємо над збільшенням в Україні наших регіональних команд для прямого контакту з аграріями. Основною проблемою фермерів є дефіцит фінансових ресурсів, точніше кажучи, сезонність надходження коштів. Ці питання є актуальними щороку, отож аграрії та постачальними вже знають, як поводитися у таких ситуаціях. Ми та наші дистриб’ютори пропонуємо відпрацьований пакет із кредитування. Нам вдалося запустити зручну на аграріїв вексельну програму під 1% річних. Це вигідно і, по суті, є розстрочкою платежу доти, доки фермеру надійдуть платежі.

Які ще Агрорішення від «Байєр» доступні агровиробникам?

Крім Фінансових ми пропонуємо Агрономічні, рішення з Агроменеджменту та Маркетингу й збуту. Агрономічні, як-от «Байєр Фітосан Монітор», допомагають вчасно прийняти правильні рішення щодо того, коли, в якій нормі та яким препаратом працювати на тій чи іншій культурі, аби отримати оптимальний результат тривалої захисної дії, і зробити це, найголовніше, вчасно. Спільно із міжнародною фінансовою корпорацією IFC ми проводимо цікаві агрономічні семінари «Байєр Майстер Клас», де ми запрошуємо кращих світових спеціалістів для того, аби допомогти аграріям подивитися на звичні культури під іншим ракурсом. І ми вже побачили цінність цього сервісу для наших клієнтів, коли досвідчені, «маститі», агрономи, які вже не одне десятиліття працюють на землі з конкретною культурою, справді відкривали для себе нові технологічні особливості та помічали ті ресурси, на які вони раніше не звертали увагу.

Додатково до фінансових програм у нас є ще навчальні модулі спільно з міжнародною фінансовою корпорацією IFC щодо роз’яснення податкових змін, та як оптимізувати ведення податкового і бухгалтерського обліку у перехідний період.

Ми працюємо над розробками з точного землеробства, наразі в роботі додаток-визначник бур’янів для ідентифікації програмою бур’яну за зробленою фермером фотографією безпосередньо в полі.

Коли слід очікувати на українському ринку нові сорти пшениці від Bayer?

Власне, селекційну роботу наші фахівці ведуть постійно, крім сорту західного екотипу Ареал Ювілейний, який ми вивели на український ринок два роки тому й який поступово нарощує обсяги, цього року ми пропонуємо новий сорт – Банкір. Ще низка сортів наразі перебуває у сортовипробуванні. Крім того, в перспективі 5 років ми готуємо до виведення на ринок гібриди пшениці. Робота над новими сортами і гібридами пшениці Bayer – комплексний підхід усієї селекційної команди компанії не лише в Україні, це стратегія нашої компанії.

На якому етапі зараз є об’єднання компаній Bayer та Моnsanto?

Торік у вересні ми оголосили про свої наміри, умови – публічні. Наразі ми перебуваємо в процесі отримання дозволів від держорганів різних країн. Для цього Bayer подає пакети необхідних документів, у деяких країнах уже є позитивні рішення, а в інших, як-от: Україна, США й Європа, ми ще чекаємо схвалення, але очікуємо, що це вирішиться вже до кінця цього року. Ми переконані, що завдяки синергії різних корпоративних культур, подібно до ефекту гетерозису в насінництві, ми матимемо більш сильну компанію й зможемо об’єднати все найкраще з обох компаній.

Звідки Ви черпаєте енергію для роботи?

Мені подобається те, що я роблю. Я маю постійно рухатися, щось робити. Ще змалечку я допомагав на сусідській фермі. Якби я не став агрономом, то, можливо, був би ветлікарем.