Як пом’якшити наслідки COVID-19 на торгівлю та продовольчі ринки?

0

Генеральні директори ФАО, ВООЗ та СОТ зробили спільну заяву про пом’якшення наслідків COVID-19 на торгівлю та продовольчі ринки.

Про це інформує прес-служба ФАО.

Так як продовольча безпека та джерела засобів для існування мільйонів людей у всьому світі залежать від міжнародної торгівлі, варто дбати про мінімізацію можливого негативного впливу на постачання продовольства або непередбачувані наслідки для світової торгівлі та продовольчої безпеки, йдеться в повідомленні ФАО.

Країни повинні гарантувати, що будь-які заходи, пов’язані з торгівлею, не порушать ланцюг постачання продовольчих товарів, адже будь-які перебої призводять до псування продуктів та збільшення кількості харчових відходів.

Припускають, що обмеження щодо торгівлі харчовими продуктами також можуть бути пов’язані з невиправданими побоюваннями щодо їхньої безпечності.

“Невизначеність щодо наявності продовольства може викликати хвилю обмежень на експорт, створюючи дефіцит на світовому ринку. – пояснюють в організації. – Така реакція може змінити рівновагу між пропозицією та попитом на продукти харчування, що призведе до різкого збільшення цін та підвищення їхньої нестабільності”.

Попередні кризи показали, що такі заходи особливо згубні для країн з низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства, а також для діяльності гуманітарних організацій, які займаються закупівлею продуктів харчування для найбільш потребуючих вразливих верств населення.

“Ми повинні запобігти повторенню таких згубних заходів. Зараз, як ніколи раніше, міжнародне співробітництво є надзвичайно важливим. У розпал строгої ізоляції через COVID-19, необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб торгівля проходила вільно – для уникнення дефіциту продовольчих товарів” – зазначають у ФАО.

Для мінімізації поширення захворювання та підтримки ланцюгів постачання продовольства організація радить забезпечити захищеність виробників продуктів харчування та працівників харчової промисловості на рівні переробки та роздрібної торгівлі. Споживачі, у свою чергу, повинні дотримуватися запобіжних заходів і мати стабільний доступ до продуктів харчування у своїх громадах.

У ФАО стверджують, що в режимі реального часу необхідно забезпечити доступність до інформації про рівні виробництва харчових продуктів, споживання та запасів і про ціни на продукти. Це дозволить виробникам, споживачам і торгівельним підприємствам приймати обгрунтовані рішення й стримувати панічну закупівлю та накопичення запасів продовольства й інших предметів першої необхідності.

“Настав час проявити солідарність, діяти відповідально та дотримуватися нашої спільної мети – підвищення продовольчої безпеки та безпечності харчових продуктів, покращення загального добробуту людей у всьому світі. Ми повинні гарантувати, що наша реакція на COVID-19 не створює необґрунтованого дефіциту основних предметів та не посилює голод і недоїдання” – наголошують у ФАО.