Експорт плодово-ягідної продукції виріс на 10%

0

За 9 місяців цього року Україна експортувала на 10% більше плодово-ягідної продукції.  У цілому прибуток від експорту склав 172 млн дол. США.

Як пише ukrainefood.org, про це повідомляє старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький.

Згідно з його слів, зростання об’ємів експорту стало можливим завдяки триваючому збільшенню доходів від продажів на закордонних ринках усіх основних товарів вітчизняного експорту групи 8 УКТЗЕД. Йдеться про волоські горіхи (75 млн дол. США), заморожені фрукти (63 млн дол. США), яблука і груші (14 млн дол. США), а також ягоди (12 млн дол. США).

Якщо порівнювати з аналогічним минулорічним періодом, вітчизняний експорт плодів збільшився й у кількісному виразі. Обсяги зарубіжних поставок волоських горіхів зросли майже на 80% – з 20 до 36 тис. тонн, яблук і груш – більш ніж у півтора рази (+52%) – з 29 до 44 тис. тонн, а заморожених плодів і ягід – з 36 до 37 тис. тонн.

Найбільшим ринком збуту для української продукції садівництва є Європейський Союз.

Визначальними є продажі до Польщі (17,5% вартості експорту), Туреччини (11,3%), Франції (8,1%), Білорусі (6,2%), Італії (5,0%), Нідерландів (4,1%) та Іраку (4,0%).

Богдан Духнмцький зауважує, що водночас збільшився імпорт фруктів до України – на 23% (392 млн дол. США).

За 9 місяців поточного року Україна найбільше закупила цитрусових плодів – на 115 млн дол. США, бананів – 113 млн дол. США, кісточкових і зерняткових (яблук, груш, абрикосів, персиків та ін.) – 53 млн дол. США, винограду – 27 млн дол. США, фініків, інжиру, ананасів – 27 млн дол. США.

Відчутним також стало збільшення у рази закупівель за кордоном традиційних для України фруктів. Серед них, зокрема, яблук і груш – з 4 тис. тонн за 9 місяців 2018 року до 25 тис. тонн цього року, а абрикосів, персиків та інших кісточкових – з 26 тис. тонн до 58 тис. тонн. Це пояснюють зниженням кількісних і якісних показників цьогорічного урожаю згаданих фруктів.

У результаті, станом на кінець вересня 2019 року, за рахунок екзотичних фруктів імпорт плодів і ягід в Україну більш ніж удвічі перевищив експорт вітчизняної плодово-ягідної продукції, зазначає фахівець.

Підсумовуючи, пан Богдан зазначив, що за підсумками календарного 2019 року вітчизняні експортери цілком здатні досягти максимальних доходів від продажу плодово-ягідної продукції іноземним споживачам.