Враховуючи ринкові ціни на зернові та здатність забезпечити собівартість свиней на рівні 25–30 грн/кг (0,8-0,9 євро), виробники свинини можуть упевнено конкурувати за споживача, оперуючи рентабельністю понад 100% на рік.
Такі розрахунки навела Асоціація «М’ясної галузі», повідомляє ІА “Інфоіндустрія”.
«Ситуація, коли в середньому українець споживає 15 кг свинини на рік, а житель ЄС, Китаю, Білорусії – у рази більше, є несприятливою як для здоров’я нації, так і для продовольчої безпеки України. Як приклад, українські виробники курятини спромоглися знизити собівартість до одного з найменших показників у світі – 20 грн за 1 кг живої птиці, що на рівні з Бразилією – визнаним лідером у собівартості курки. Працюючи на тому самому ринку, та в тих самих умовах кризи, що і виробники свинини, постачальники курятини втримали ціни та відтягнули, таким чином, велику частку ринку споживання м’яса на себе», – зауважив керівник АМГ Микола Бабенко.
Собівартість продукції м’ясопереробних підприємств прямо залежить від собівартості, досягнутої на тваринницьких комплексах. Водночас саме низька собівартість продукції є основою конкурентоздатності бізнесу.
За даними Асоціації «Свинарі України», собівартість живих свиней знаходиться на рівні 37–41 грн/кг, що є руйнівним для свинарства та дестабілізуючим для м’ясопереробної галузі й ринку в цілому. Неефективне ведення бізнесу та перевитрати понад 8 млрд грн щороку на корми та ветпрепарати в українському свинарстві здорожують свинину, тож цей продукт стає все менш доступним для споживача.
Як повідомляють у АМГ, станом на 01.01.2020 поголів’я свиней становить 5,7 млн голів, що є найменшим показником за всі роки незалежності України. Щороку 500 підприємств припиняють займатися свинарством. Разом із закриттям свинокомплексів тисячі людей втрачають роботу, села занепадають, а молодь їде розвивати свинарство у країнах Євросоюзу.
Зменшення поголів’я свиней і споживання свинини українцями відбувається на фоні цін на живих свиней в Україні, вищих за ціни на свиней в забійній вазі (70% від живої ваги) у світі. Відповідно до даних Євростату, ціни на напівтуші свиней станом на 22.04.2020 року складали 0,69 євро/кг у США, 0,93 євро/кг у Бразилії, 0,95 євро/кг у Канаді й 1,83 євро/кг в ЄС.
Аби вирішити ситуацію, Асоціація «М’ясної галузі» запропонувала Асоціації «Свинарі України» та незалежним свинокомплексам підписати Меморандум про партнерство та ціноутворення. Даний документ передбачає утримання цінових коливань при збуті живих свиней на переробні підприємства в межах 2 грн/кг на тиждень.