До літа 2020 року в Житомирі планують збудувати міні-акваферму із вирощування австралійського червонопалого рака.
Підприємство організовують за ініціативи міжнародної агенції Goodwill за безпосередньої участі інвесторів Данії та житомирської ГО «Атошник», передає agroportal.ua.
Кілограм таких раків коштує більше 500 гривень. При цьому, порівнюючи з українськими річковими раками, м’ясо австралійського рака смачніше.
Крім того, австралійський рак має на 30% більше м’ясних ділянок, аніж рак із українських водойм. За перші шість місяців свого життя австралійський рак важить 60 г, у той час як річковий рак досягає такої ваги на 3-му році життя.
Якщо річковий рак дає потомство раз на рік (до сотні мальків), то червонопалі раки можуть давати потомство до трьох разів на рік, народжуючи за раз до тисячі мальків.
Вирощувати австралійських червонопалих раків в Україні можна в два етапи: взимку – у штучному аквасередовищі, а влітку випускати у відкриті водойми для дозрівання.
Уточнюють, що агенція Goodwill координуватиме весь процес реалізації проєкту з вирощування австралійських раків у Житомирі, а представники ГО «Атошник» відповідатимуть за будівництво акваферми та бізнес-складову проєкту.