Зернову угоду продовжили ще на 4 місяці

0

18 березня угоду «зернової ініціативи» було офіційно продовжено ще на 120 днів.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Як зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, завдяки підтримці низки міжнародних партнерів і, звичайно, учасників угоди ООН і Туреччини, представникам української делегації вдалося домовитися про пролонгацію «зернового коридору».

«Продовження “зернової ініціативи” для України – це можливість залишатися топовою аграрною країною, бо це означає, що український фермер буде сіятися і зможе отримати від свого врожаю дохід, тобто йдеться про збільшення ліквідності аграріїв. Для світу ж — це зміцнення продовольчої безпеки, це можливість нагодувати сотні мільйонів людей, які залежать від України. Вдячний всім міжнародним партнерам, друзям України, які на всіх зустрічах  наголошували на важливості продовження експортної угоди і тим самим підтримували нас», — наголосив Сольський.

За його словами, завдяки «зерновій ініціативі» вже вдалося експортувати майже 25 млн тонн агропродукції, з яких 6,9 млн тонн пшениці. 20% пшениці від загальної кількості поїхало до африканських країн. У найбідніші країни та з доходом нижче середнього відвантажено 2,67 млн тонн пшениці, або 43%.

«Майже пів мільйона тонн пшениці ми відправили у рамках гуманітарних продовольчих програм ООН та Grain from Ukraine. Тож нові 120 днів угоди — можливість продовжити ці важливі проекти для нужденних країн і тим самим рятувати світ від голоду», — підсумував Микола Сольський.