Аграрний комітет підтримав законопроект щодо подальшого реформування управління державними меліоративними системами

0

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики підтримав проект Закону щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577 від 21.07.2022) та рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.

Про це повідомляють у Мінагрополітики.

Зазначається, що положення законопроекту втілюють стратегію реформи зрошення та дренажу в Україні, один із основних принципів якої полягає у відокремленні функції управління водними ресурсами від функції управління інфраструктурою водного господарства.

Законопроект передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів у частині:

  • передачі державних меліоративних систем в управління спеціальним суб’єктам господарювання – операторам, що розблокує залучення інвестицій у розвиток меліоративної інфраструктури;
  • залучення водокористувачів до управління операторами через включення їх представників до складу наглядових рад операторів;
  • забезпечення фінансової прозорості та унеможливлення крос-субсидування однієї системи за рахунок іншої;
  • запровадження ефективної політики тарифоутворення на послуги з подачі, транспортування або відведення води (зокрема, впровадження двоставкових тарифів із постійною та змінною складовими).

“Це дозволить розпочати реалізацію другого етапу Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року. Положення законопроекту спрямовані на те, щоб у перспективі перейти до системи самофінансування (самоокупності) системи зрошення та дренажу” – пояснюють у Мінагрополітики.

Мета проекту цього Закону – забезпечити розвиток меліорації, відновлення та модернізацію меліоративних об’єктів та будівництво нових, запровадити ефективну модель управління меліоративною інфраструктурою державної власності через залучення водокористувачів; зменшити собівартість поливу та осушення земельних ділянок; мінімізувати ризики припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону. Це все має призвести до зменшення витрат держави на адміністрування системи гідротехнічної меліорації.