Світ має застосувати проти росії всеосяжний режим блокування торгівлі, щоб зупинити агресора, – Юлія Свириденко

0

Настав час всьому цивілізованому світу перетворити торговельні санкції проти росії на всеосяжний режим блокування торгівлі.

Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко під час робочого ланчу щодо розвитку торгівлі та інвестицій між ЄС та Україною.

“У росії все ще є технічні можливості для виробництва ракет на обладнанні інших держав. Багато з них доставляються через нейтральні держави. Настав час запровадити жорсткіші механізми обмеження експорту. Імпортні обмеження, які вводить ЄС, все ще дають росії можливість заробляти на ринках ЄС. Наприклад, заборона на імпорт металургійної продукції містить квоти, більші, ніж довоєнний імпорт з росії. Тим більше соромно, що ця квота вводиться на користь заводу, який безпосередньо належить російському олігарху. Минулого року ви скасували режим MFN для росії. Це було сміливе і мудре рішення. Це свідчить про те, що агресор є поза законом згідно з міжнародним правом. Тепер настав час перетворити торговельні санкції на всеосяжний режим блокування торгівлі, застосовний до ворога”, – зазначила Свириденко.

За її словами, торговельні санкції проти росії мають бути ефективними в усьому світі і чітко розмежовувати друзів та ворогів. Вона також зазначила, що ініціатива “Чорноморське зерно”, яка врятувала як людей в Африці, так і українських фермерів, що мають шанс продовжувати свою працю на землі, не повинна перетворюватись на норму.

“Нормальність – це свобода судноплавства, а не угода, яка допомагає росії культивувати свій садистський підхід до торгівлі та викорінення голоду. З метою зниження вартості страхування нам потрібна ініціатива для продовження. Але наша мрія – це просто мирна навігація Чорним морем без штучних заторів з боку росії. Адже нам потрібно використовувати морські шляхи і для інших продуктів, а не тільки для сільського господарства”, – наголосила Юлія Свириденко.

Також вона закликала учасників зустрічі активувати механізми страхування воєнних ризиків з метою пожвавлення торговельної співпраці та залучення інвестицій у відбудову України. Вона зазначила, що Україна вже протестувала продукти страхування військових ризиків MIGA – агентства Світового банку.

“Якщо за вашої підтримки ми активуємо комплексне страхування ризиків постачальників, інвесторів та впровадження проектів, ми забезпечимо вашим компаніям необхідну конкурентну перевагу у вигляді раннього розміщення в Україні та більш активної участі у відновленні економіки та інфраструктури. Це та синергія, яку ми шукаємо”, – підсумувала Юлія Свириденко.