Прийняття законодавчих ініціатив надасть старт новому етапу відновлення та розвитку виноградарства – Тарас Висоцький

0

Актуальні проблеми виноградарства та виноробства й механізми їх вирішення обговорили під час круглого столу за участі Мінагрополітики, Одеської ОВА, аграрного комітету ВР, науковців, асоціацій та в виробників.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Учасники круглого столу підкреслили негативну тенденцію до зменшення площ виноградних насаджень (на 14,0 тис. га від 2014 року) і валового виробництва винограду (на 171,5 тис. тонн).

Нині галузь, яка зазнала збитків в тому числі й через російське вторгнення, для свого відновлення та розвитку, виготовлення якісного конкурентного продукту потребує ряду заходів. Зокрема, внесення змін до вітчизняного законодавства та приведення його до норм Європейського Союзу.

«Прийняття законодавчих ініціатив та нормативних актів надасть старт новому етапу відновлення та розвитку виноградарства, виноробства та галузі в цілому, а також можливості для використання джерел підтримки, в тому числі й міжнародних», – зазначив перший заступник Міністра агарної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Також він закликав виноградарів створювати організації водокористувачів (ОВК) задля ефективного використання зрошення, і відповідно – покращення урожаю.

«Навіть малі виробники можуть об’єднатися та мати доступ до зрошення. На цей рік передбачена державна програма підтримки ОВК у розмірі до 200 млн грн.», – підкреслив Висоцький.