Експорт соняшникової олії з України зменшився на 14%

0

Згідно з оперативними даними, за вересень-січень 2022/23 МР експорт соняшникової олії з України скоротився по відношенню до показника в аналогічний період попереднього сезону на 14%, склавши 2,28 млн тонн.

Про це пише

Зазначається, що блокування роботи зернового коридору російською стороною та збільшення терміну доставки продукції суттєво обмежують роботу заводів та пропозицію української продукції на світовому ринку, а саме на віддалених для України ринках збуту.

Найсуттєвіше скорочення експорту серед традиційних напрямків реалізації відбулося в Індію (-54%), Китай (-36%) та Ірак (-32%).

Також через порушення основних ланцюгів збуту та підвищення вартості доставки ціни попиту/пропозиції на соняшникову олію на українському експортному ринку в січні-лютому 2023 року знаходилися на мінімальному рівні з листопада 2020.

Водночас за вересень-січень поточного сезону майже до 1 млн тонн (+19%) відбулося збільшення відвантаження даної продукції до ЄС. Таким чином, Євросоюз утримує за собою першість серед імпортерів української соняшникової олії з часткою близько 44% в загальному обсязі експорту олії з України (32% в аналогічний період попереднього сезону).

Зі свого боку Україна також зберігає за собою лідерство серед постачальників даної продукції до країн ЄС з часткою близько 85%.