Україна зменшила експорт соняшникового шроту

0

У січні експорт соняшникового шроту з України скоротився через сповільнення роботи зернового коридору до мінімального показника з початку сезону-2022/23, склавши 295 тис. тонн.

Це на 35% нижче грудневого експорту та на 53% – показника січня 2022 року, пише АПК-Інформ.

Як пояснюється, скорочення відбулося в основному через блокування роботи зернового коридору російською стороною і сповільнення відвантаження продукції через порти.

За підсумками 5 місяців 2022/23 МР обсяг відвантаження соняшникового шроту з України скоротився порівняно з показником в аналогічний період попереднього сезону на 16%.

Незважаючи на загальне скорочення, Китай залишається лідером серед імпортерів українського шроту у вказаний період з часткою 53%. На другому місці залишаються країни ЄС (частка 39%), які збільшили закупівлю даної продукції з України в поточному сезоні майже удвічі.

Частка українського шроту в загальному обсязі імпорту даної продукції країнами ЄС за вересень-січень 2022/23 МР зросла до близько 54% проти 37% у вересні-січні 2021/22 МР, що вивело Україну в лідери з постачання соняшникового шроту до Євросоюзу, змістивши таким чином Росію на 3 місце в рейтингу. Також варто відзначити, що за цей же період країнами ЄС було збільшено імпорт аргентинського соняшникового шроту на 19%, внаслідок чого країна стала другим за величиною постачальником даної продукції до регіону.