“Продовження атак на енергетичну інфраструктуру може спричинити більше падіння ВВП”, – Юлія Свириденко

0

9 листопада 2022 року у Вашингтоні відбулася зустріч Першого віцепрем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко із представниками американських ЗМІ.  

Про це повідомляють у Мінекономіки.

Під час брифінгу Перший віце-прем’єр-міністр розповіла журналістам про  масовані удари по енергетичній інфраструктурі російськими ракетами та іранськими дронами-камікадзе. Міністр економіки  відмітила, що російські атаки по об’єктах критичної інфраструктури у жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39% до жовтня  2021 року, що гірше, ніж показники, які були у вересні-серпні – 35%. Однак загалом економіка України навіть за нових складних умов продемонструвала непогані адаптаційні здібності та гнучкість (некрихкість).

“За підсумками 9 місяців ми оцінюємо падіння ВВП на рівні близько 30%. Однак у разі продовження атак, а як наслідок – відключень, ВВП може впасти нижче”, – заявила Юлія Свириденко.

Міністр економіки зазначила, що український уряд розумів можливий задум росії залишити українців без світла та тепла взимку, тому активно готувався до подолання наслідків російських атак.

“Уже можна бачити, з якою рекордною швидкістю наші енергетики повертають людям світло. Українці теж не підводять: щоразу, коли ми просимо людей зменшити споживання електроенергії, ми отримуємо економію від 7% до 20%. І з такою допомогою від людей нам легше збалансувати систему”, – повідомила Перший віце-прем’єр-міністр.

Під час зустрічі із представниками американських медіа Юлія Свириденко наголосила на важливості продовження надання допомоги Україні, зокрема для підтримання економіки, та акцентувала на тому, що Україна розраховує на зміцнення двосторонніх торговельних відносин зі США, включення до інвестиційного страхування, а також подальші поставки зброї.