Україна та Туніс домовились про спільні орієнтири у поглибленні двосторонньої співпраці

0

11 жовтня 2022 року за ініціативи Української сторони проведено онлайн-зустріч заступника Міністра економіки України – Торгового представника України Тараса Качки і заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича з представниками Міністерства закордонних справу Тунісу, Міністерства торгівлі Тунісу, Міністерства економіки і планування Тунісу та Міністерства сільського господарства Тунісу.

Україна розглядає Туніс як одного з найважливіших і надійних партнерів на Півночі Африканського континенту, зазначають у Мінекономіки.

“Ми готові і надалі розвивати співробітництво в торговельно-економічній сфері, а також продовжувати спільну роботу з активізації співпраці у пріоритетних сферах двосторонніх відносин”, – зазначив Тарас Качка.

Туніською стороною було порушено питання негативного впливу війни росії проти України на продовольчу безпеку в Африці. У свою чергу, українською стороною було підкреслено, що Україна чітко розуміє весь масштаб відповідальності перед Африканським народом. рф прикладає всіх зусиль, щоб не лише обмежити основні статті українського експорту, а й позбавити мільйони африканців доступу до українського продовольства. Україна готова діяти разом та закликає країн-партнерів підтримати ініціативу України в ООН щодо збільшення експорту сільськогосподарської продукції та продовження терміну дії “зернової ініціативи”.

Окремим важливим питанням онлайн-зустрічі стало обговорення організації та проведення до кінця 2022 року українсько-туніських консультацій / першого раунду переговорів щодо укладення Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Туніської Республіки.

“Українська сторона готова повідомити туніській стороні щодо завершення наукового дослідження щодо оцінки впливу лібералізації режиму торгівлі між Україною і Туніською Республікою. Тому, наступним, дієвим кроком нашої роботи у цьому напрямі мають стати спільні консультації”, – відмітив Тарас Качка.

Також, заступник Міністра економіки України Тарас Качка зазначив, що активізація роботи в рамках Міжурядової українсько-туніської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва між Україною та Туніською Республікою розглядається Українською стороною, як ще один ефективний механізм, який дозволяє визначити пріоритети подальшої співпраці.

З урахуванням чого, сторонами домовлено розглянути можливість проведення у 2023 році засідання Міжурядової українсько-туніської комісії у очному форматі, зважаючи на безпекову ситуацію в Україні.