Відкриття Чорноморського маршруту є нашим найкращим вибором для подолання глобального голоду, – ООН

0

В ООН  розглядають можливість продовження та розширення «зернового коридору».

Про це стало відомо під час засідання Генеральної асамблеї ООН 10 жовтня, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Президент асамблеї ООН Чаба Кьорьоші високо оцінив роботу «зернової угоди», за допомогою якої було експортовано близько 6 млн тонн зерна. Під час свої промови він заявив: «Ми діятимемо разом для повного здійснення життєво важливих поставок продовольства з українських портів».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і його команда працюють над продовженням «зернової ініціативи» на рік. «Генеральний секретар і його команда ведуть інтенсивні перемовини з цих питань. Пан Гутерреш і команда наполегливо працюють над розширеною Чорноморською зерновою ініціативою», – сказав речник ООН Стефан Дюжаррік.

Генеральний секретар ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс у своєму твіттері написав, що світ не може чекати. «Відкриття Чорноморського маршруту є нашим найкращим вибором для подолання глобального голоду», – зазначив він.

Питання продовження Зернового коридору порушує і Європейська Бізнес Асоціація. Вона  звернулася до ООН та Туреччини з закликом продовжити термін дії «зернової угоди» та включити до переліку портів Миколаївський портовий вузол.

Станом на 10 жовтня з початку роботи Коридору з одеських портів вийшло 309 суден із вантажем 6.9 млн тонн зернових і продуктів переробки. Частка Азії, Африки, Близького Сходу та інших країн не ЄС складає 52% від обсягу всіх товарів, відправлених Україною за час функціонування Коридору. Частка пшениці зазначених регіонів становить 66%.