Для покращення експорту необхідно ЄС субсидіювати виробництво залізничних вагонів-зерновозів, – Микола Сольський

0

19 вересня за ініціативи посольства Швеції в Україні відбувся круглий стіл «Grain exports from Ukraine», присвячений актуальній темі експорту зерна з України через сусідні країни, зокрема Словаччину. 

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зазначив, що через російську агресію та погрози заблокувати українські порти, назріла актуальна потреба розвивати наземні маршрути з України в Європу.

З метою забезпечення продовольчої безпеки Міністр виступив з ініціативою субсидіювати виробництво залізничних вагонів-зерновозів на заводах, які знаходяться в Польщі, Словаччині та Румунії. Це допоможе безперебійно транспортувати зерно залізничним транспортом.

«Щоб ці маршрути були постійними й ефективно функціонували в ринковій економіці, вартує зробити декілька речей. Зерно, яке прибуває до Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини, має далі переміщуватись. Ми бачимо гострий дефіцит потужностей по перевезенню. Кількість залізничних зерновозів в Україні становить приблизно 24 тисячі, а в Європі – близько 12 тисяч. Очевидно, що є гостра необхідність збільшити кількість цих вагонів», – сказав Сольський.

Він наголосив, що збільшення логістики залізничним транспортом зробить маршрути комерційними й конкурентними, стримає інфляцію, пов’язану з продуктами харчування.