Україна та Польща хочуть збудувати трубопровід для експорту олії з України

0

Уряди України і Польщі спільно працюватимуть над реалізацією проєкту транскордонного трубопроводу для транспортування рослинних олій з України до порту Гданська для подальшого експорту у треті країни.

Пропозицію міністра сільського господарства і розвитку села Польщі затвердила 30 серпня Рада міністрів РП, пише Укрінформ.

Зазначається, що польський уряд дав згоду на укладення відповідного меморандуму про взаєморозуміння між міністерствами аграрної політики та інфраструктури України і Польщі.

Реалізація меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та підвищенню продовольчої безпеки у країнах, що розвиваються, яким загрожує голод. Як наслідок, це має зменшити міграційний тиск на Європу.

“Спільний меморандум передбачає розроблення сторонами проєкту будівництва транскордонного трубопроводу для транспортування рослинних олій до перевантажувального терміналу у порту Гданська із завантаженням в Україні. Для цього буде створено спільну робочу групу, яка представить можливі варіанти маршрутів трубопроводу, надасть інформацію про орієнтовні технічні параметри, вартість та умови реалізації проєкту, зокрема запропонований маршрут прокладання олієпроводу” – йдеться в повідомленні.

Як передбачається, меморандум буде укладено на три роки з автоматичним продовженням на наступні трирічні періоди. Дію документа можна буде припинити, але не пізніше ніж за півроку до закінчення чергового періоду.