Перший корабель із українським збіжжям у морському порту «Чорноморськ» завантажено

0

Перший турецький судно-зерновоз завантажений українським збіжжям для подальшого експорту в морському торговельному порту «Чорноморськ». Експорт може розпочатися найближчими днями – з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни.

Про це повідомляють на сайті Офісу Президента України.

«Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати», – розповів Президент України Володимир Зеленський.

Розблокування експорту українського зерна дасть змогу уникнути дефіциту продуктів, а також голоду та політичного хаосу в країнах, які потребують харчової продукції, підкреслив він, додавши, що «для нас важливо, щоб Україна залишалася гарантом світової продовольчої безпеки».

Разом з Главою держави з процесом завантаження зерна ознайомилися представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, зокрема Посол Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк, Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, Посол Італії П’єр Франческо Дзадзо, Посол Канади Лариса Ґаладза, Посол Федеративної Республіки Німеччина Анка Фельдгузен, заступник глави представництва ЄС Ремі Дюфло, координатор системи ООН Оснат Лубрані.

Президент також провів зустріч з представниками дипломатичного корпусу, під час якої було обговорено питання експорту зерна та міжнародну підтримку України.