Протягом червня Україна імпортувала більше 9 тис. тонн свинини

0

У червні обсяги імпорту свинини здійснили безпрецедентний стрибок, перевищивши 9 тис. тонн, що майже в чотири рази більше за обсяги зовнішніх поставок свинини у червні 2021 року.

Про це повідомляють в Асоціації «Свинарі України»

За даними митної статистики, упродовж червня до України завезли 9,03 тис. тонн охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) сукупною вартістю майже 20 млн дол. США. Це майже вчетверо більше ніж у червні 2021 та рекордний показник місячних поставок з 2014 року. Серед ключових постачальників свинини — Польща, Данія, Нідерланди, Бельгія та Іспанія.

«Таку активність зовнішніх поставок спричинили очікування повернення ПДВ та мита для імпортерів-спрощенців. Коли стало відомо, що ця норма набуде чинності з 1-го липня, серед трейдерів почалося негласне змагання. Зокрема, за свідченнями операторів ринку, в другій половині місяця поставки свинини з-за кордону вже не підкріплювалися замовленнями з боку кінцевого покупця такої продукції, а поповнювали складські запаси», — коментують в АСУ.

За попередніми оцінками, загальне надходження імпортної свинини у першому півріччі 2022-го склало, понад 30 тис. тОНН. Враховуючи те, що квота поставок свинини з ЄС вичерпана, з першого липня 2022 РОКУ надходження кожного кілограма свинини обкладатиметься 20%-вим ПДВ та 10-12% імпортного мита. Таке очікуване здороження імпортної продукції спричинило ажіотаж у червні.

Водночас відзначаються, що безпрецедентна імпортна активність не мала надмірного тиску на внутрішній ринок промислової свинини.

«Упродовж усього червня на ринку живця спостерігалася позитивна цінова динаміка, підкріплена меншою внутрішньою пропозицією. Так, з одного боку, в цей період на ринок вийшли партії, початок відгодівлі яких припав на перші тижні війни, а з іншого — промислова пропозиція скоротилася через вимушене вибуття з ринку та/чи скорочення виробництва низки операторів на Сході країни», — пояснюють експерти АСУ.