Низький попит на сир зумовлений високими цінами

0

Випуск сиру помітно зріс, але подальше збільшення обсягів його виробництва уже під сумнівом. Споживання слабке, не останню роль відіграють надто високі ціни.

Про це пише ІНФАГРО.

Враховуючи ціни виробника, які вони пропонують дистриб’юторам або безпосередньо мережам, плюс маржа торговельних мереж – і на полиці вже рідко можна побачити сир дешевше 300 грн/кг. При такій ціні сиру споживачі все частіше роблять вибір на користь м’ясних продуктів, які подорожчали не так сильно.

При цьому на експорт сир доводиться продавати значно дешевше ніж до війни. Причиною цього стало значне здорожчання логістики в Казахстан, який досі залишається основним покупцем українських сирів. Експортні ціни на сирний продукт  при такій же логістиці як і для сиру (через 5 країн) не знизились. Фактично сирний продукт продається на рівні собівартості.

“Український сир дорогий, а стримувати його здорожчання дешевшим імпортом, як це було раніше, уже не дуже виходить. Ціна закупівлі європейських рядових сирів типу Гауда/Едам зараз приблизно така ж, як і у вітчизняних виробників. У минулому році вона була на 10-15% нижча” – зазначають експерти.

Разом з цим імпорт сиру все одно буде збільшуватись. До того ж, це єдиний молочний продукт, який ще не вилучено зі списку товарів критичного імпорту.

Хоча випуск сиру безумовно зріс, через низький попит та відновлення імпорту подальше зростання його виробництва малоймовірне.