Президент підписав закон щодо стимулювання меліорації земель

0

Володимир Зеленський підписав закон України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» № 2079-IX, який сприятиме збільшенню площ землі, на якій застосовується гідротехнічна меліорація.

Про це пише АgroРolit.com.

Цілями законопроєкту є:

1) збільшення площі землі, на якій застосовується гідротехнічна меліорація;

2) підвищення ефективності сільського господарства;

3) зменшення собівартості поливу земельних ділянок;

4) мінімізація ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону;

5) зменшення витрат держави на адміністрування системи меліорації; 6) недопущення деградації ґрунтів.

Завданням законопроєкту є:

1) створення правової бази для створення та діяльності ОВК;

2) передача ОВК функцій управління частиною об’єктів меліоративної інфраструктури (інфраструктурою нижчого рівня);

3) створення правових механізмів для внесення інвестицій в існуючу меліоративну інфраструктуру та будівництва нової меліоративної інфраструктури (як в рамках ОВК, та і не в рамках ОВК).

Законопроєктом передбачено внесення змін до законодавчих актів, які створять передумови для утримання водокористувачами меліоративної інфраструктури та залучення інвестицій в неї.

Зокрема:

1) виокремлення меліоративної мережі, як окремої складової меліоративної системи, до складу якої входить комплекс технологічно пов’язаних об’єктів інженерної інфраструктури, що забезпечує забір або скидання води з або в точці водовиділу для потреб водокористувачів;

2) внесення до Державного земельного кадастру відомостей про меліоративну мережу, її окремі складові та земельні ділянки (масиви земель), меліорацію на яких мережа може забезпечувати; 3) включення до реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про права на меліоративну мережу та її окремі складові. по-друге, законопроектом визначено правовий статус ОВК, унормовано процедуру створення та набуття ОВК прав на об’єкти меліоративної інфраструктури.