Продукти харчування можуть здорожчати на 20% – експерт

0

В умовах російської агресії ціни на продукти в Україні можуть зрости приблизно на 20%.

Такий прогноз в ефірі всеукраїнського телемарафону озвучив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук, пише АПК-Інформ.

Марчук уточнив, що в будь-якому випадку Україна буде в змозі забезпечити внутрішні потреби у продовольстві, але транспортувати продукцію стане дорожче.

«Аграрії зараз виконують своє стратегічне завдання. Вони працюють над посівною кампанією, дбають, щоб засіяти поля культурами, які будуть необхідні для забезпечення продовольством населення та армії. Проте процес доступності до продукції погіршився через воєнні дії, тому ціни на продукти харчування дещо зростуть. Ще до війни зросли ціни на енергоносії, газ, паливно-мастильні матеріали, а з її початком дуже ускладнилися логістичні ланцюги – зруйновані мости та шляхи. Наразі продукція доставляється об’їзними дорогами, що здорожчує витрати на транспортування», – пояснив він.

Заступник голови ВАР додав, що до чинників здорожчання продовольства належить інфляція.

«Також не слід забувати щодо цінових позицій на харчові продукти про вплив рівня інфляції в Україні, який з приходом війни зріс. Можна прогнозувати зростання цін на продукти в Україні не менш як на 20%», – підсумував Денис Марчук.