Як бізнес адаптувався до нових умов?

0

Незважаючи на війну в Україні, вагома частина компаній продовжує працювати. 40,2% із них зберегли діяльність від початку воєнних дій, ще 8,8% ведуть комерційну діяльність частково залежно від регіону.

Про це свідчить опитування аналітичного центру кадрового порталу grc.ua, пише agroportal.ua.

«Поява нових вакансій у березні показує те, що після зупинки діяльності бізнес різного розміру та галузей пройшов процес адаптації до нових умов та відновлює роботу. Пріоритетним напрямом бізнесу є збереження персоналу та підтримка своїх співробітників. 81,3% компаній відповіли, що зараз не здійснюють найм нових співробітників. Ще 3% шукають персонал лише в західних регіонах, де працює бізнес», — зазначають в аналітичному центрі.

При цьому, майже половину тих, хто повністю припинив свою роботу, складають представники таких категорій бізнесу:

  • компанії до 10 осіб – 28,5%;
  • компанії з кількістю працівників від 10 до 50 осіб – 17,8%.

Компанії більше 500 осіб складають значну частку тих, хто працює в повному обсязі попри війну в Україні (35%) та працює частково залежно від регіону (31,8%).

Як бізнес адаптувався до нових умов?

Навіть у скрутні часи війни компанії намагаються підтримувати своїх співробітників. Найбільш поширеною тенденцією є релокейт сімей співробітників у безпечні регіони України. Про такий вид підтримки повідомили 14,8% опитаних компаній. 20% компаній виплатили одноразову фінансову допомогу до заробітної плати. 14% виплатили всю заробітну плату, незважаючи на відсутність роботи. 12,3% релокували сім’ї співробітників до інших країн.

Разом з тим є значна частка компаній, які залишили своїх співробітників напризволяще та не запропонували жодної підтримки та допомоги (30%). По 1% опитаних зазначили, що відбулися найнегативніші наслідки війни, — відправили співробітників у відпустку за власний рахунок, скоротили їм заробітну плату або взагалі звільнили.