В Україні продовжують дешевшати соєві боби

0

З початку минулого тижня в Україні зберігається тенденція поступового зниження закупівельних цін на ГМ соєві боби.

Про це повідомляють в інформаційному агенстві АПК-Інформ.

Даний тренд обумовлений профіцитом пропозицій ГМ сої від аграріїв на тлі помірного попиту переробників, пов’язаного з тим, що багато підприємств працювали не на повну потужність, а деякі продовжували простоювати й не потребували придбання сировини. Попит з боку експортно-орієнтованих компаній у той же час оцінювався як низький через припинення експорту через морські порти та обмежені можливості постачання даної культури через сухопутні прикордонні переходи. Крім того, зниження закупівельних цін сприяло невисокому інтересу споживачів до придбання продуктів переробки, зокрема соєвого шроту/макухи.

Водночас зазначається, що через бойові дії площі під соєю на контрольованій Україною території у 2022 році, за прогнозними оцінками Мінагрополітики, скоротяться до 1,041 млн га, тоді як у 2021 загалом у країні, згідно з даними Держстату, вони становили 1,27 млн ​​га. Цей фактор поряд з невизначеністю щодо можливостей повноцінного проведення жнив на цих площах стримував більш істотне зниження цін.

Станом на 30 березня ціни попиту на ГМ олійну озвучуються переважно в діапазоні 16000-17200 грн/т CPT, що на 700-900 грн/т нижче за показники на початку минулого тижня.

При цьому, попит на не ГМ сою був вкрай низьким з огляду на практично повну відсутність інтересу до неї з боку імпортерів і неконкурентоспроможність продуктів її переробки. Деякі компанії, що раніше здійснювали переробку цієї культури, в умовах, що склалися, переорієнтувалися на ГМ сировину. Закупівельні ціни на не ГМ олійну при цьому не змінювалися (продовжували озвучуватися в межах 19000-20000 грн/т CPT) і були переважно декларативними, оскільки сільгоспвиробники часто вважали за доцільне стримувати продажі.