За період воєнного стану аграрних розписок видали на 59 млн грн

0

У період з 24 лютого по 30 березня аграрних розписок було видано на 59 млн грн. Цей інструмент продовжує залишатися ефективним механізмом для фінансування аграріїв.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

“За даними Мін’юсту, Реєстр аграрних розписок залишається цілком функціональним, усі операції з аграрними розписками можуть бути вчинені за умови доступу до необхідних реєстрів. Поступово Міністерство відновлює роботу реєстрів у регіонах, де це можливо, зокрема минулого тижня було відновлено роботу ДРОРМу (Державний реєстр обтяжень рухомого майна) в низці регіонів України” – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цей інструмент в умовах війни не використовується наповну, адже протягом 2020 року аграрних розписок було видано на 13 млрд грн, а в 2021 – на 15 млрд. Полегшити доступ до роботи з ними під час війни має законопроект № 2805-д, який рекомендований до голосування у першому читанні.

Якщо цей документ підтримають парламентарі, користувачі зможуть самостійно здійснювати операції з аграрними розписками безпосередньо в Реєстрі аграрних розписок через онлайн-доступ за електронними цифровими підписами без обов’язкового нотаріального посвідчення. А раніше Реєстр аграрних розписок вже було технічно оновлено, а також інтегровано з необхідними державними реєстрами для автоматичної верифікації даних.

“Тому прискорене ухвалення законопроекту № 2805-д спростить агровиробникам доступ до фінансування, що дозволить дуже підтримати галузь у складний воєнний час, а також сприятиме у її відновленні у післявоєнний” – наголосили в Мінагрополітики.