За 4 місяці 2021/22 МР Україна експортувала 2 млн тонн соняшникової олії

0

Згідно з даними митної статистики, у вересні-грудні 2021/22 МР з України на зовнішні ринки було поставлено 2,04 млн тонн соняшникової олії, що на 6% менше, ніж в аналогічний період попереднього сезону.

Про це пише АПК-Інформ.

Ситуація, що склалася, обумовлена зниженням темпів переробки соняшнику в першій половині сезону, що пов’язано з пізньою збиральною кампанією та стримуванням продажів олійної аграріями. У вересні-листопаді поточного сезону обсяг переробки даної культури оцінюється експертами ІА “АПК-Інформ” на рівні 4,1 млн тонн, що на 8% менше за аналогічний показник у 2020/21 МР (понад 4,4 млн тонн).

Водночас у поточному сезоні на ринку України формується рекордний обсяг пропозиції насіння соняшнику, який оцінюється в більш ніж 16,5 млн тонн (+20% до показника попереднього сезону). Тож для ефективного розподілу цих обсягів необхідною є активізація переробки, яка, в свою чергу, залежить від тенденцій експортного постачання.

Згідно з оцінками ІА “АПК-Інформ”, експортний потенціал українського ринку соняшникової олії в 2021/22 МР прогнозується на рівні 6,6 млн тонн, що на 25% вище за показник попереднього сезону.