Розпочато перезавантаження Експортно-кредитного агентства

0

Підписані  накази Мінекономіки про дострокове припинення повноважень усіх п’яти членів наглядової ради ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» та голови правління товариства.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Уточнюється, що причиною такого рішення стала вкрай незадовільна діяльність товариства та відсутність реагування на це з боку членів наглядової ради.

Відтак, враховуючи стан фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» та відсутність дієвих заходів з покращення відповідних показників, стратегії розвитку товариства, Міністром було прийнято  рішення про дострокове припинення повноважень також голови правління товариства Руслана Гашева.

За рік діяльності на керівній посаді (з 03.11.2020 – в.о. голови правління, з 04.03.2021 – голова правління) Русланом Гашевим не було вжито заходів, які б сприяли виконанню товариством покладених на нього законодавством повноважень щодо стимулювання українських підприємств-експортерів та, відповідно, збільшення експорту.

Товариством припинено роботу над створенням таких продуктів як страхування експортних кредитів портфельним методом та страхування факторингу. Досі не запрацювала програма компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами, що є одним з основних інструментів стимулювання діяльності вітчизняних підприємств.

Ключові показники діяльності товариства: за 9 місяців 2021 укладено 4 договори страхування та отримано дохід у розмірі лише 116 тис. грн. Натомість видатки товариства за цей час сягнули 19,5 млн грн.

Міністерством враховано порушення керівних принципів ОЕСР під час призначення Руслана Гашева головою правління товариства. Попри те, що конкурс на призначення членів наглядової ради товариства завершився 31 січня 2021, призначення Руслана Гашева головою правління товариства 04 березня 2021 відбулось шляхом прийняття наказу Мінекономіки.

Враховуючи зазначене, Мінекономіки готує оголошення про проведення конкурсу на посади членів наглядової ради товариства. Надалі вже оновлена наглядова рада має визначити порядок проведення публічного конкурсу на посаду голови правління товариства та, з урахуванням керівних принципів ОЕСР, провести його у відповідності до вимог щодо законності, прозорості та чесної конкуренції.

Відповідно до частини першої статті 61 Закону України “Про акціонерні товариства” тимчасово виконуючим обов’язки голови правління товариства призначено заступника голови правління товариства В’ячеслава Попова.