Умовний індекс прибутковості молока – найгірший за останні роки

0

Умовний індекс прибутковості молока (УМІ) зростає п’ятий місяц поспіль, але з початку 2021 року показник є найгіршим за останні роки.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, у жовтні УМІ зріс на 2,7% після приблизно такого ж зростання у вересні. Протягом останіх 5-ти місців УМІ зріс вже на 24,9%.

«Близько половини зростання забезпечило зростання ціни на молоко і половину корми», — зазначив Ярмак.

У жовтні 2021 року прибутки вдруге були вищими (відразу на 10%), ніж у тому ж місяці 2020 року. Але це не тому, що зараз вуе так добре, а тому, що минулого року в цей час прибутки стрімко падали, пояснює експерт, зазначачи, що це був другий найгіршки показник прибутковості в жовтні за останні 5 років.

«Перші 10 місяців 2021 року дозволили нашим молочникам заробити на 20,2% менше, ніж рік тому за той самий період. І поки що це найгірший рік за останні 5 років. Гірше з прибутками були лише востаннє у 2016 році», — додав експерт.

Він пояснив, що сезонність вирівнюється. А ще українська переробна галузь зараз затиснута між дефіцитом сировини з одного боку, ефективним молочним бізнесом европейських постачальників, який прогресує, і важкими умовами, що їм диктують українські мережі супермаркетів. Відповідно, виробникам потрібно швидше кооперуватися й створювати власні сучасні виробництва молокопродуктів, щоб розраховувати на щось більше.

«Як правило УМІ в листопаді стабілізується і суттєво не змінюється. Середнє зростання УМІ за останні 10 років в липні становило 1%, але минулого року вперше в жовтні УМІ вперше різко знизився. Але то ж був пандемійно нестабільний рік, правда й цей не є кращим для України…

Зовнішній фактор лишається дуже позитивним. Протягом останнього місяця вартість молочних продуктів на біржах зросла приблизно на 3%, а за жовтень та вересень — вже на 8%», — підсумував Андрій Ярмак.