Прибутковість молока у вересні стала найнижчою за останні 5 років

0

У вересні індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) зріс на 0,5%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, пише agroportal.ua.

Відповідно до його слів, на умовну прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України у вересні вплинули:

  • закупівельні ціни на молоко — у вересні вони зросли на 4,3%;
  • ціни на концентрований кормовий мікс — зросли на 3,7%, обмежуючи відповідно зростання прибутковості молочного виробництва.

Пан Андрій уточнив, що умовна прибутковість виробництва молока у вересні 2020 року була вже на 30,6% гіршою за минулорічну в цей же місяць і вперше цього року стала нижчою, ніж середня за останні 5 років для вересня, на 4%.

«Кумулятивно за перші три квартали 2020 року виробники молока отримали на 5% менше прибутків, ніж протягом того ж періоду 2019 року, але все ще на 15% більше, ніж середній показник прибутковості протягом п’яти останніх сезонів», — додав експерт.

Він пояснив, що попри те, що Україна фактично перестала бути експортером молока, слабкість місцевого ринку не дозволяє підвищити прибутковість виробництва, щоб стимулювати інвестиції в комерційне виробництво якісної сировини.

«Аналіз минулих років показує, що УМІ жодного разу не знизився в жовтні. Середнє жовтневе зростання індексу перевищувало 11%, а минулого року в жовтні УМІ зріс майже на 10%. Це не означає, що він гарантовано зросте.

Але передумови для зростання є, оскільки глобальні ціни укріплюються на більшість біржових товарів, крім масла, ціни на яке продовжують зближуватися з цінами на молочний білок (про імовірність такого розвитку подій я говорив ще на самому початку пандемії)», — прогнозує Андрій Ярмак.