Європейська Бізнес Асоціація співпрацює з облдержадміністраціями для промотування відповідального поводження з тарою з-під ЗЗР

0

Питання утилізації небезпечних відходів є надзвичайно актуальним для розвитку сталого та екологічно свідомого сільського господарства. Зважаючи на це, Європейська Бізнес Асоціація звернулася до голів обласних державних адміністрацій з проханням поширити інформацію серед місцевих аграріїв про можливість участі в пілотному проєкті Асоціації «Агро Варта».

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

«Одним із типів небезпечних відходів, які потребують уваги, є тара з-під засобів захисту рослин. Наразі для держави актуальним є збільшення обсягів збору та забезпечення належної переробки такої тари, вдосконалення логістичних маршрутів для оптимізації процесу збору, налагодження комунікації між усіма суб’єктами, а також підвищення ефективності поводження з такою тарою»- йдеться в повідомленні.

З цією метою провідні  світові виробники ЗЗР об’єдналися на платформі Європейської Бізнес Асоціації та  запустили пілотний проєкт «Агро Варта»метою якогоє запровадження культури відповідального поводження з використаною тарою з-під засобів захисту рослин.

У рамках проєкту за результатами тендеру були відібрані компанії, що мають ліцензію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на поводження з небезпечними відходами, які відповідають екологічним та технічним вимогам щодо процесів переробки та утилізації тари з-під ЗЗР. Ці компанії безкоштовно для фермерів забезпечують повний цикл поводження з тарою з-під ЗЗР компаній-учасників проєкту* (збирання, перевезення, переробку та утилізацію).

Зазначається, що подача заявок на збір та переробку тари з-під ЗЗР відбувається на спеціальній електронній платформі – http://agrovarta.org/

«Ми сподіваємося на підтримку проєкту в регіонах, щоб збільшити поінформованість аграріїв про можливість безкоштовної передачі використаної тари з-під ЗЗР ліцензованим компаніям. З цією метою 30 вересня Асоціація також провела круглий стіл «Відповідальне поводження з використаною тарою з-під ЗЗР». Близько 40 учасників взяли участь у заходів, серед яких представники агрохолдингів, дистриб’юторів, фермерських господарств» – коментуютьу ЄБА..

Представники Агрохімічного комітету Асоціації Віктор Погорілий та Марина Шимкус розповіли учасникам, як виник проєкт «Агро Варта», які його основні цілі та завдання. Детально презентували онлайн платформу та розповіли, як подавати заявки на збір тари, чому це зручно для користувачів ЗЗР та компаній, що здійснюють переробку використаної тари.

«Для покращення якості надання послуг, а також для підвищення ефективності збору та переробки тари ми порушуємо, обговорюємо та шукаємо шляхи вирішення усіх практичних проблем, що виникають у користувача, компанії-переробника та виробників чи імпортерів ЗЗР в процесі поводження з використаною тарою з-під ЗЗР», – розповідає Віктор Погорілий, керівник Агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації.

Проєкт «Агро Варта» є альтернативою застарілій системі надання послуг зі збору та переробки порожньої тари. Забезпечення прозорих та зрозумілих механізмів поводження з небезпечними відходами для сільгоспвиробників є важливою умовою належного розвитку сільських територій та аграрного сектору у цілому.