Інноваційна подія осені у галузі молочного тваринництва – відкриття Роботизованої Ферми Майбутнього Lely на Житомирщині

0

17 вересня 2021 року відбулося урочисте відкриття другої черги Роботизованої Ферми Майбутнього Lely, що розміщена в с. Почуйки, Попільнянського р-ну Житомирської обл. на базі ПСП «Україна», яке входить до групи компаній «Ерідон».

Захід відбувся на запрошення компанії «Ерідон» та дилерського представництва компанії Lely в Україні ТОВ «L Ukraine» і за участі колективної експозиції нідерландських компаній за підтримки Посольства Королівства Нідерландів.

Інноваційна подія осені у галузі молочного тваринництва – відкриття Роботизованої Ферми Майбутнього  Lely на Житомирщині

ГК «Ерідон» придбало це господарство у 2007 р., а переводити скотарство на роботизовану систему почали ще у 2014 р. Першу чергу комплексу на 700 голів дійного стада успішно запустили в 2015 р., згодом прийняли рішення інвестувати у другу чергу й довести стадо до 1500 голів. Після запуску другої черги весь комплекс обслуговуватимуть не більше ніж 25 осіб.

Коли постало питання вибору виробника доїльних апаратів, звернули увагу на роботи нідерландської компанії Lely, яка спеціалізується саме на роботизованому доїнні, що передбачає відсутність доярок (доярів) – натомість є люди, які обслуговують самих роботів, а саме оператори роботизованого доїння. Застосування роботів дає змогу підвищити щоденні надої на корову принаймні на 4–5 л.

Інноваційна подія осені у галузі молочного тваринництва – відкриття Роботизованої Ферми Майбутнього  Lely на Житомирщині

Наразі середні надої молока у стаді становлять 28 кг/гол./добу, а загальний об’єм молока – 33 т/день. Окрім молочно-товарної ферми ГК «Ерідон» на своїх тваринницьких комплексах утримує м’ясну худобу – 2700 гол. маточного поголів’я, прирости тварин на відгодівлі сягають 1800 г/добу.

У рамках заходу було організовано й колективну експозицію нідерландських компаній із технології годівлі й утримання, моніторингу активності та здоров’я корів, отримання племінної худоби і генетичного матеріалу.