Ціна угод з купівлі-продажу землі фіксується в реєстрі тільки у половині випадків

0

30 серпня під час прес-конференції «Два місяці ринку землі – перші результати» відбулася презентація інформаційно-аналітичного бюлетеня «Огляд стану земельних відносин в Україні».

Про це повідомляє прес-служба Київської шкли економіки.

Бюлетень створений спільними зусиллями Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру й Центру досліджень продовольства та землекористування KSE.

Під час презентації керівник Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Олег Нів’євський поділився аналітичними даними огляду із більш детальною аналітикою щодо цін купівлі-продажу земельних ділянок.

«Ціни угод купівлі-продажу – це дуже важлива інформація в рамках ринку землі. Чим більше ми знаємо про ціни на ринку, тим краще відбуваються угоди, і тим менше місця залишається для непрозорих речей. Законодавство передбачає норму про обов’язкову реєстрацію цін на земельні ділянки. Але наразі тільки 54% угод мають зафіксовану ціну в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно» – зазначив дослідник.

За його словами, питання полягає у площині співпраці з Міністерством юстиції України – яким чином працює нотаріат, який відповідає за реєстрацію цін. Для автоматизованого моніторингу функціонування ринку земельних відносин потрібно працювати над повнотою цін та уніфікованим форматом введення даних до реєстру.