Україна посилює співпрацю з Євросоюзом в промислових екосистемах

0

В контексті промислової співпраці України та ЄС важливим є усвідомлення, що Україна є не конкурентом, а партнером Європейському Союзу на таких критичних ринках, як металургія. Інтеграція українських промислових підприємств у європейські ланцюги поставок є ще одним інструментом для забезпечення стратегічної автономії ключових галузей ЄС.

Про це зазначив заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка під час Конференції високого рівня «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей», повідомляє прес-служба Мінекономіки.

У рамках заходу відбулася церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей, участь у якій взяли Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович.

«Вже кілька років між Україною та ЄС триває Діалог високого рівня в тому числі в питанні промислового співробітництва. Меморандум, який сьогодні підписано, безпосередньо пов’язаний з поглибленням нашого стратегічного партнерства. Зокрема, ми працюємо не лише над сировинними напрямами, а і над іншою промисловістю з доданою вартістю, щоб визначити як можна вписати Україну у виробничі процеси в Європейському Союзі», – зазначив міністр.

Поряд з традиційними механізмами поглиблена співпраця України та ЄС у промисловості визначатиме й потужну ділову складову. Це сприятиме встановленню прямих контактів між українськими та європейськими бізнес-асоціаціями та реалізації спільних проектів. Також Україна націлена на тісну співпрацю у галузі досліджень та інновацій в тому числі використовуючи ланцюжки вартості критичних сировинних матеріалів та батарей Horizon Europe.

«Україна має потенціал стати надійним постачальником критично важливої ​​сировини в рамках стратегічного партнерства. Видобуток так званих «корисних копалин майбутнього» дозволить Україні розвивати нові галузі та створити можливості для принаймні первинної переробки цих металів в середині країни», – додав Тарас Качка.

Він також наголосив на важливості укладення Угоди АСАА («промислового безвізу»), яка зараз охоплює широкий спектр напрямів, в тому числі ECO-Labeling, екодизайну, енергетичної ефективності – всієї промислової продукції.