ФАО підтримує Україну в диверсифікації експорту сільськогосподарської продукції

0

На запит Уряду України Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) підтримує створення інфраструктури аграрних аташе.

Про це йдеться в повідомленні ФАО.

Уточнюється, що це має допомогти українським виробникам сільськогосподарської продукції вийти на іноземні ринки через підвищення обізнаності про потенціал країни у виробництві продуктів харчування та надання професійної підтримки на ринку українським постачальникам сільськогосподарської продукції та майбутнім покупцям.

“Ця діяльність спрямована на розвиток та посилення спроможності сільськогосподарських аташе, ефективно популяризувати та стимулювати експорт сільськогосподарської продукції з найбільшим потенціалом,” – стверджує експерт ФАО з питань міжнародної торгівлі Марк Хеллієр.

Саме для таких цілей ФАО розробила керівництво з аграрної економічної дипломатії, де детально висвітлюється роль сільськогосподарських аташе в країні, а також відповідний навчальний курс, що базується на передовій закордонній практиці. Курс має на меті сформувати знання та навички серед майбутніх аташе, які необхідні для виконання відповідних обов’язків. У травні вже відбувся тренінг для тренерів, в якому взяли участь потенційні аташе та експерти з питань сільського господарства. У заході також взяли участь представники Міністерства закордонних справ України та Української дипломатичної академії.

“Метою цього шестимодульного навчального курсу було надання слухачам необхідних навичок для виконання ролі аграрних аташе та формування базового розуміння щодо формування та функціонування  глобальних ланцюгів постачання продуктів харчування, – сказав Сергій Нерпій, експерт ФАО з питань міжнародної торгівлі, який разом із Марком Хеллієром був тренером курсу. – Тренінг спрямований на покращення якісної підтримки експорту сільськогосподарської продукції у всіх країнах, де Україна має посольства, а також підвищення компетентності персоналу, що виконує функції аташе з питань сільського господарства”.

“Формування інфраструктури для аграрної економічної дипломатії, що підтримує загальну архітектуру стимулювання експорту сільськогосподарської продукції в будь-якій країні, є поетапним процесом, – зазначила Ірина Кобута, економіст ФАО. – В України бракує досвіду з налагодження системи і тому важливо з самого початку надати необхідну підтримку і поділитися досвідом, що є у ФАО”.

Задля впровадження ефективної інфраструктури аграрної економічної дипломатії в Україні, необхідно розробити національну стратегію сільськогосподарської економічної дипломатії, яку необхідно випробувати в декількох пілотних країнах використовуючи підготовлених у рамках навчального курсу ФАО аграрних аташе, які працюватимуть в посольствах України. Крім того, в якості додаткової інформації потрібно розробити інформаційні матеріали та базу даних контактів, які будуть використовуватись майбутніми сільськогосподарськими аташе та партнерами з метою подальшої підтримки діяльності аграрної економічної дипломатії та забезпечення більш широкого розповсюдження інформації, диверсифікації та популяризації експорту сільськогосподарської продукції з України.