Уряд ухвалив рішення, необхідні для імплементації закону щодо державної підтримки інвестиційних проектів зі значними інвестиціями

0

На черговому засіданні Уряд ухвалив кілька рішень, необхідних для надання державної підтримки інвестиційним проектам зі значними інвестиціями, яка сприятиме покращенню інвестиційного клімату в Україні.

Про це повідомляють у МЕРТ.

«Мінекономіки розробило цілу низку підзаконних нормативних актів для практичної реалізації Закону щодо підтримки великих інвестиційних проектів. Цей Закон започатковує новаторський підхід до підтримки інвестицій, що дозволяє не тільки залучити додаткові кошти в економіку України, а й сприяє створенню нових робочих місць та розвитку регіонів», – прокоментувала профільна заступниця Міністра економіки України Ірина Новікова.

Так, Кабінет Міністрів України затвердив обов’язкові критерії щодо фінансової спроможності заявника, зокрема, достатність власного капіталу, чистого операційного грошового потоку та наявність джерел фінансування для покриття значних інвестицій.

Це дозволяє належним чином потенційним інвесторам оцінити попередньо свою фінансову спроможність для реалізації інвестиційних проектів із значними  інвестиціями та готувати відповідні документи для подачі їх до Мінекономіки в складі заявки.

Також затверджено Порядок взаємодії уповноваженої установи (UkraineInvest) із інвесторами, органами влади та місцевого самоврядування з питань, пов’язаних із супроводом підготовки та реалізації таких проектів.

Порядком врегульовано, зокрема, взаємодію UkraineInvest з МЗС, обласними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, заявниками та інвесторами.

Затвердження Порядку дає змогу UkraineInvest ефективно надавати відповідну інформаційно-консультативну допомогу потенційними інвесторами в напрямку підготовки проектів зі значними інвестиціями.

Крім того,  Кабінет Міністрів України доповнив Положення Мінекономіки новими завданнями, визначеними законом України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні».

До нових завдань Мінекономіки відносяться наступні:

  • здійснення оцінки інвестиційного проекту із значними інвестиціями, підготовки висновків про доцільність/недоцільність реалізації такого проекту та укладення спеціального інвестиційного договору;

  • ведення реєстру проектів із значними інвестиціями;

  • контроль та моніторинг виконання спеціальних інвестиційних договорів.