Птахівницькі господарства України можуть не вийти на нульову рентабельність

0

В Україні господарства, які займаються виробництвом м’яса птиці та яєць, через зниження цін на 12-15% ризикують не вийти навіть на нульову рентабельність.

Таку заяву в ході онлайн-конференції МЕРТ з представниками аграрних асоціацій зробив в.о. голови аграрного комітету Олександр Бакуменко, пише АПК-Інформ.

«Ситуація дуже серйозна. В Україні й так за останні 1,5 роки птахівницькі господарства були збитковими, а зниження цін у даний момент ще більше погіршить ситуацію», – зазначив пан Олександр.

Він додав, що дані господарства не зможуть підняти ціни хоча б настільки, щоб забезпечити собі беззбитковість. В Україні низька купівельна спроможність, а вихід на інші ринки не дає можливості для підняття цін.

«Наступним важливим аспектом для забезпечення рентабельності тваринницьких господарств є наявність кормів. У цілому птахівникам і свинарям потрібно близько 7 млн тонн кукурудзи і пшениці. І тут я не хочу повторення ситуації 2003 року, коли з України було вивезено зерно і ми купували потім його назад з-за кордону, але за цінами в 2 рази дорожче», – підкреслив експерт.

Бакуменко пояснив, що він не прихильник жорстких заборон на експорт зерна з країни, однак він за професійні баланси надані від Уряду. Щоб тваринницькі господарства розуміли, що вони, як головні постачальники на ринок України продуктів харчування, будуть забезпечені необхідними 7 млн тонн зерна.