КНР залишається для України стратегічним торговим партнером – Любченко

0

10 червня відбулася зустріч Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Олексія Любченка з Надзвичайним і Повноважним Послом КНР в Україні Фань Саньжунем з метою обговорення ключових питань взаємовигідної торговельно-економічної співпраці та реалізації спільних інвестиційних проектів.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Перший віце-прем’єр-міністр зазначив, що КНР залишається для України стратегічним торговим партнером. Це підтверджує збільшення товарообігу між двома країнами у 2020 до 15,4 млрд дол. США (+ 20,5%). Вже за І квартал 2021 року торгівля зросла на 33,4% – до 4,2 млрд дол. США. Зокрема, китайська сторона зацікавлена у нарощуванні поставок української сої, гороху, ячменю, пшениці, м’яса птиці та іншої продукції.

Сторони акцентували на важливості підписання найближчим часом Міжурядової Угоди про поглиблення співпраці в галузі будівництва інфраструктури. Такий крок дозволить почати підготовчу роботу для запуску інвестиційних проектів, в тому числі будівництва дороги М-22 «Полтава-Олександрія» і першої частини Київської окружної дороги – ділянки М05-М06, вартість яких складатиме близько 1,1 млрд дол.США.

Також важливим є продовження роботи з розвитку вантажних перевезень в напрямку Китай – Західна Європа транзитом через територію України.

Крім того, з боку китайських партнерів було підкреслено важливість реалізації міжурядової ініціативи України та КНР «Один пояс – один шлях». Йдеться про підготовку Дорожньої карти на виконання Програми співробітництва між двома країнами в рамках спільного будівництва «Економічного поясу Шовкового шляху» і «Морського Шовкового шляху 21-го століття».

«Сьогодні ми почули від наших китайських партнерів підтвердження інтересу щодо поглиблення економічного співробітництва, нарощування експорту українських сільськогосподарських товарів, розбудови інфраструктури та реалізації спільних інвестиційних проектів в транспортній, будівельній, енергетичній, IT та інших сферах. Ми зі своєї сторони підтримуємо подібні ініціативи та сподіваємося на подальший розвиток нашої взаємовигідної співпраці», – підкреслив перший віце-прем’єр-міністр України Олексій Любченко.