За рахунок імпорту Україні вдалося покрити дефіцит цукру

0

У травні 2021 року Україна імпортувала 60 тис. тонн цукру-сирцю, перекривши дефіцит цукру на внутрішньому ринку.

Про це з посиланням на дані Держмислужби повідомляє прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Через скорочення посівних площ з одночасним зниженням врожайності цукрових буряків минулого року відбулось зниження обсягів виробництва і пропозиції цукру на внутрішньому ринку на сезон 2020/2021 року та зростання цін. За даними Держстату, з початку 2021 року нестача запасів на складах становила близько 148 тис. тонн цукру», — йдеться в повідомленні.

В асоціації зазначають, що на сьогодні цей потенційний дефіцит вже майже покритий за рахунок імпортних постачань. Так, на початку 2021 року до країни було ввезено 40 тис. тонн безмитного білого цукру із ЄС в рамках угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Також був використаний механізм імпорту за відповідними ліцензіями цукру-сирцю в межах встановленої квоти до 260 тис. тонн: Україна імпортувала 60 тис. тонн цукру-сирцю у травні 2021 року, який надійшов з Бразилії — основного виробника та постачальника цукру з тростини на глобальному ринку.

Крім того, до кінця червня очікується поставка ще однієї партії в 27 тис. тонн сировини. Як результат, цінових стрибків на українському ринку цукру не передбачається, оскільки Україна змогла перекрити дефіцит сировини імпортом.

«Надходження перших партій цукру-сирцю вже позитивно відобразилося на внутрішньому ринку, адже зняло всі питання по можливому дефіциту цукру та стабілізації ціни. Так, станом на 1 червня ціни в роздрібі в середньому становлять 24,9 грн/кг, проти 25,5 грн/кг на початку травня. Зважаючи на зростання посівних площ цукрових буряків та поточні сприятливі погодні умови, можна розраховувати на достатній врожай цьогоріч, що дозволяє очікувати певного зниження цін на вересень з початком сезону цукроваріння. Разом з тим, підтримку цінам внутрішнього ринку продовжують надавати високі цінові показники на міжнародних ринках», — прокоментував генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.