Уряд підписав меморандум з ЄБРР, АСС та USAID щодо створення національної біржі з торгівлі капіталом і товарами

0

8 червня Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Олексій Любченко взяв участь у підписанні Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом, Європейським банком реконструкції та розвитку, Американською торговельною палатою в Україні та Агентством США з міжнародного розвитку у сфері національної біржової торгівлі капіталом та організованих товарних ринків.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

За словами Прем’єр-міністр України Дениса Шмигаля, підписання Меморандуму є першим кроком до створення в Україні повноцінного Фондового ринку.

«Це дійсно історична подія, яка надасть новий поштовх для розвитку інтегрованого у міжнародну фінансову систему ринку капіталу в Україні. Фондовий ринок — це один із найбільш якісних механізмів залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій в реальний сектор економіки. Це нові можливості для бізнесу та інвесторів», — сказав він.

Прем’єр-міністр пояснив, що основними структурними одиницями NEXT-UA будуть Універсальна торгова біржа, компанія з фінансової інфраструктури (депозитарій, розрахунково-кліринговий центр та торговий репозиторій), Арбітражний центр, Консультативна рада та Бюро зв’язків з інвесторами. Для створення проекту планується також залучити стратегічних комерційних інвесторів.

У свою чергу Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки Олексій Любченко відзначив, що Україна на сьогодні має багато напрацювань щодо розвитку фінансового сектору, які планується реалізувати у найближчі п’ять років.

«Друга половина 2021 року – вирішальна, за цей час нам потрібно здійснити багато заходів для реалізації цього Меморандуму. Головне сьогодні – діяти. Діяти швидко, впевнено, професійно», – прокоментував Любченко.

Меморандумом передбачається:

  • співпраця Уряду України, Мінекономіки, Мінфіну, Європейського банку реконструкції та розвитку, Американської торговельної палати в Україні (АСС) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) щодо створення та впровадження національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу та організованих товарних ринках України (NEXT-UA) та цілі зазначеної співпраці;
  • розвиток ринків внаслідок впровадження NEXT-UA, а саме, що NEXT-UA забезпечить ефективність, диверсифікацію, глибину, дієвість, конкурентність ринку;
  • визначено концепцію NEXT-UA, яка включає прагнення створення NEXT-UA та наслідки його створення;
  • визначено напрямки вирішення ключових питань для створення сприятливого середовища розвитку ринків;
  • визначено незалежних регуляторів (Національний банк України та НКЦПФР), які підтримуватимуть та сприятимуть проведенню техніко-економічного обґрунтування для визначення оптимальної майбутньої моделі ринкової інфраструктури в Україні, а також співпрацюватимуть на невиключній основі, проте без створення будь-яких юридичних зобов’язань або настання відповідальності щодо будь-кого з них;
  • визначено діяльність робочої групи з розробки NEXT-UA та кроки для розробки NEXT-UA.