Консервації потребують 6 млн га земель сільськогосподарського призначення – Роман Лещенко

0

2/3 території України фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства.

Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Або ми переоснащуємося й відповідаємо сучасним викликам екологічних загроз, або сільське господарство України втрачатиме свої лідерські позиції, – наголосив Міністр. – Сьогодні 2/3 нашої території фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства. Критичними точками протягом останніх років для нас є липень та серпень. Торік у деяких областях впродовж чотирьох календарних місяців взагалі не було опадів».

Він підкреслив, що південь України з кожним роком стає все більше ризикованою зоною землеробства.

«У боротьбі з глобальними кліматичними змінами Мінагрополітики реагує такими інструментами: точне та бережливе землеробство — для підвищення врожайності та оптимізації використання ресурсів, їх економії; виведення з обігу деградованих земель шляхом їх консервації для відновлення виснажених ґрунтів через механізм залуження, заліснення або ренатуралізації; відновлення зрошувальних систем із метою збереження та раціонального використання запасів вологи в ґрунтах», — зазначив Лещенко.

За його словами, аграріям потрібно відходити від класичної технології оранки й переходити на технології Mini-Till та Strip-Till.

«Це енергозберігальні технології, яке передбачають мінімальне проходження по полю, зосередження біоти в ґрунті, збереження рештків на полях, а також зменшення витрат пального та хімічних препаратів на 30 %. Аграрії, які не перелаштовуються під сучасні технології обробітку, стають неконкурентними», – зауважив Міністр.

Він констатував значну деградацію земель: у першу чергу йдеться про водну ерозію.

«Сьогодні понад 6 млн га земель сільськогосподарського призначення потребують консервації. Якщо ми не відпрацюємо механізм, ми втратимо велику кількість родючих земель. У нашому законопроекті 2194 він прописаний, і найближчі 3 місяці Кабінет Міністрів України ухвалить відповідну постанову. Відбуватиметься консервація землі на основі аналізу ґрунтів, супутникового моніторингу. Вся інформація відображатиметься в нашому геопорталі відкритих даних», – сказав Роман Лещенко.

Також Міністр наголосив про необхідність розширення обсягу органічних земель в Україні.

«Україна сьогодні – № 1 із експорту органіки в Європу, і ми хочемо залишатися лідером в цьому сегменті. Також нам потрібно розширювати органічні землі, для чого передбачили відповідну державну підтримку. А наступного року плануємо збільшити підтримку в кілька разів для органічної продукції. Через формування органічних земель ми бачимо дуже серйозний потенціал для України», – підсумував Лещенко.