Прибутковність молока в травні знизилася на 6,6%

0

У травні 2021 року індекс умовної прибутковості молока (УМІ) впав на 6,6%, що абсолютно пропорційно тому, як зросла вартість кормового раціону. Водночас ціни на молоко гатунку екстра лишилися стабільними.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Він зазначив, що в кормах найбільше подорожчав соняшниковий шрот — майже на 12%. Але в цілому подорожчали абсолютно всі компоненти також.

«Перші п’ять місяців року були другими найменш прибутковими в історії підрахунку УМІ сезонів — гірше було лише в мегакризовому 2015 році. Минулого року, наприклад, за цей самий період прибуток наших професійних виробників молока був на 49% вищим. Перші п’ять місяців 2021 року принесли нашим виробникам на 23% менше прибутків порівняно до середнього показника за цей самий період попередніх 5 років», — повідомив експерт.

Він нагадав, що в червні УМІ, як правило, залишається максимально стабільним, бо попит і пропозиція молока врівноважуються.

«Світовий ринок зараз падає, переважно в категорії жирів, але індекс ФАО за травень, навпаки, навіть зріс. Тому очікуємо відносну стабільність в червні, якщо не буде катаклізмів», — спрогнозував Ярмак.