За рік Україна має успішний розвиток законодавства для формування ринку землі – Лещенко

0

2 червня відбулась зустріч Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка та його заступника Тараса Висоцького із представниками Посольства Німеччини, Фаховим діалогом із земельних питань, АПД  та представниками Міжнародної асоціації фермерів (IFA).

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Роман Лещенко окреслив поточний стан розвитку земельної реформи. Він зауважив, що за рік Україна напрацювала законодавчу основу для формування ринку землі.

«Реалізація земельної реформи вимагатиме великих зусиль, наполегливості та особистої стійкості від усіх нас, включаючи міжнародні фермерські підприємства. Так, це буде непросто, але майбутнє відкриття ринку землі в Україні має історичне значення, і нам усім варто зробити все можливе для її досягнення», – сказав Лещенко.

Посол, Анка Фельдгузен, аграрний аташе посольства Франк Мюллер, та представник Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини (BMEL) Крістоф Гільген, який відповідає за двосторонню співпрацю з Україною, у вітальному слові зазначили про важливість поступового відкриття ринку сільськогосподарських земель. Проекти BMEL, зокрема АПД та Фаховий діалог із земельних питань, протягом тривалого часу надають важливий досвід щодо ефективного управління земельними ресурсами в Україні. «Важливою передумовою успішної лібералізації ринку землі є конкретний прогрес у сфері забезпечення загальних правових гарантій», – зазначила Фельдгузен.

Основна увага під час зустрічі була зосереджена на впровадженні земельної реформи в Україні.

«Метою є стале збільшення врожайності, процвітання сільської місцевості та уникнення спекулятивних купівель-продажів всупереч інтересам України», – відзначив Дітріх Трайс з IFA. Він додав, що IFA представляє інтереси міжнародних фермерських господарств із загальною площею майже 300 000 га земель сільськогосподарського призначення, які вже багато років успішно займаються сільським господарством в Україні.

Фолькер Зассе, керівник проекту АПД,  наголосив на необхідності стабільності, прозорості та довіри, зокрема, і правової надійності.

«Прогрес у цих сферах також рішуче прискорив би розвиток аграрного сектору. Тому всі суб’єкти аграрної політики та бізнесу не повинні втрачати з виду ці виклики, та знову і знову вирішувати їх у своїй щоденній роботі», – зауважив Зассе.