Весна була досить сприятливою для озимих культур

0

Незважаючи на прохолодний квітневий період, у цілому календарна весна 2021 року виявилася досить сприятливою для озимих зернових культур.

Про це йдеться в місячному огляді Національної академії аграрних наук України.

«За весняний період середня температура повітря в Україні склала близько 8,4°С, що близько до середньої багаторічної норми, але за останні 5 років такий порівняно прохолодний температурний режим відзначався вперше, що для рослин озимих зернових культур за відсутності значних заморозків мало позитивний ефект, оскільки ріст і розвиток рослин відбувався за відсутності аномально високих температур повітря і посушливої погоди», – зазначають у НААН.

Середня кількість опадів у весняний період склала близько 112 мм при середній багаторічній нормі 116 мм. за останні 5 років в цей час більше опадів випадало в 2017 (120 мм) і 2018 (155 мм) рр., менше – в 2019 (110 мм) і 2020 (98 мм)

«У цілому, погодні умови більшої частини травня були сприятливими для росту і розвитку озимих і ярих зернових і зернобобових культур, подальший стан яких буде залежати від наявного гідротермічного режиму і своєчасно проведених технологічних заходів по догляду за посівами на завершальних етапах вегетації рослин. Але слід розуміти також і те, що при збереженні посушливої погоди в період наливу зерна, особливо на тлі високих температур повітря, за рахунок отримання дрібного і щуплого зерна частка втраченого врожаю може становити від 10 до 15%», – прогнозують вчені.